Business Hi-Tech

Oracle vinde hardware in parteneriat cu HP

25.09.2008, 16:27 22

Compania americana Oracle, unul dintre cei mai mari producatori de soft de business din lume, a incheiat un parteneriat cu Hewlett-Packard (HP), liderul pietei producatorilor de PC-uri si imprimante, pentru a vinde servere si echipamente de stocare a datelor, scrie presa internationala.

Anuntul, facut de catre directorul executiv al Oracle, Larry Ellison, in cadrul evenimentului anual Open World, subliniaza intentia companiei americane de a deveni mai mult decat un simplu producator de software, exercitand presiune asupra unor jucatori precum Teradata si Netzetta – companii specializate in comercializarea de platforme hardware/software dedicate pentru arhivarea informatiilor digitale (data warehousing).

James Kobielus, analist la Forrester Research, considera ca noile servere sunt cele mai puternice sisteme de data warehousing create de Oracle. El estimeaza piata de profil la aproximativ 9 mld. dolari (6,1 mld. euro), cu un ritm de crestere anual de 15%.

Oracle detine cea mai mare cota de piata, fiind urmata de Teradata si IBM (International Business Machines; cel mai mare furnizor de servicii IT din lume), a adaugat Kobielus.

Pretul de vanzare al serverului va fi de 650.000 de dolari (circa 445.000 de euro). Acesta va putea stoca pana la 168 de terabytes (aproximativ 168.000 GB), adica "de 1.400 ori mai mult decat cel mai <> Apple iPod", a precizat Elisson.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO