Business Hi-Tech

Orange a ajuns la 10 milioane de clienti

Orange a ajuns la 10 milioane de clienti

Richard Moat estimeaza pentru sfarsitul anului 10,7 milioane de clienti

11.03.2008, 21:05 24

Orange Romania, cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata locala, a atins ieri pragul de 10 milioane de clienti (cartele sim vandute), dupa ce operatorul a reusit sa adauge de la finele anului un numar de 187.000 de clienti noi. In urma cu un an, operatorul a castigat 228.000 de clienti in intervalul ianuarie - martie. In trei ani, Orange si-a majorat numarul de clienti (cartele sim) cu peste cinci milioane, pe fondul unei cresteri sustinute a pietei locale de telefonie mobila.
Vodafone Romania, principalul concurent al Orange, avea la finele anului trecut 8,8 milioane de clienti, in timp ce Cosmote, al treilea jucator de pe piata, urmeaza sa anunte aproximativ 3,4 milioane de clienti la sfarsitul aceleiasi perioade.
"10 milioane de clienti, adica aproape jumatate din populatia Romaniei, este o realizare extraordinara pentru Orange (...)", a declarat Richard Moat, CEO al Orange Romania.
Cresterea numarului de clienti Orange a fost stimulata si de extinderea retelei proprii de magazine la 76 de unitati de la mai putin de 30 in urma cu doi ani, dar si de faptul ca unii dintre cei mai mari retaileri GSM de pe piata locala (Fonomat, Euro-GSM si Proton) sunt parteneri ai operatorului. Numarul de magazine partenere ale Orange este de aproape 1.000, conform Orange.
Pe de alta parte, Orange nu a comunicat raportul abonati - cartele preplatite nici pentru datele de la finele anului trecut, nici pentru numarul de 10 milioane de clienti. Proportia cartelelor preplatite in baza de clienti este un indicator important, in conditiile in care acest tip de clienti aduc venituri mai mici decat un abonat si pot schimba cu usurinta operatorul.
Oficialii Vodafone Romania, care au incheiat anul trecut la o distanta de un milion de clienti (cartele sim) fata de Orange Romania, sustin ca numarul de clienti nu este un indicator relevant in stabilirea unei ierarhii pe piata, singurul criteriu relevant fiind cel al veniturilor.
Orange si-a pus ca obiectiv pe acest an cresterea la 10,7 milioane de utilizatori si obtinerea unor venituri de peste 1,3 miliarde de euro.
"Cred ca vom avea la finele acestui an 10,7 milioane de clienti. Este o tinta realista, nu vad cum am putea creste mai mult decat atat", a declarat anterior pentru ZF Richard Moat.
Pentru acest an, una din prioritatile Orange o reprezinta serviciile de date mobile, catre care va fi directionata o parte din bugetul de investitii al Orange pe 2008, situat la peste 200 de milioane de euro.
Orange va creste in acest an viteza de transfer pana la 14,4 Mbps. Anul trecut, operatorul a extins reteaua de broadband mobil, furnizand clientilor servicii de acces mobil la Internet la viteze 3G+ de pana la 7,2 Mbps pentru download si 1,46 Mbps pentru upload.
Veniturile Orange Romania au urcat anul trecut cu 24,3%, la 1,234 miliarde de euro, sustinute de avansul portofoliului de clienti cu 22%, la 9,8 milioane de persoane, potrivit raportului financiar al grupului francez France Telecom, proprietarul companiei.
Vodafone Romania estimeaza venituri de aproximativ 1,2 mld. euro pentru anul calendaristic 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO