Business Hi-Tech

Orange a vandut intr-o luna 2.000 de laptopuri cu servicii internet

Orange a vandut intr-o luna 2.000 de laptopuri cu servicii internet

Richard Moat spune ca Orange va investi in extinderea de localitati in care viteza serviciului de acces mobil la date este de 7.2 Mbps

02.02.2009, 17:52 48

Orange, cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata locala, a vandut in luna decembrie aproximativ 2.000 de pachete formate din laptopuri si abonamente de acces mobil la internet, de aproximativ 20 de ori mai mult decat in primele luni din 2008.

"Am inceput sa vindem laptopuri la inceputul anului 2008, iar atunci, in ianuarie, februarie 2008 vindeam aproximativ 100 de unitati pe luna. Ne-am concentrat insa pe acest segment, iar in decembrie am vandut 2.000 de laptopuri cu abonamente de acces la internet, ceea ce reprezinta o proportie importanta din piata totala de laptopuri din Romania", a declarat intr-un interviu pentru ZF Richard Moat, directorul general al Orange Romania. "Am ajuns la aceasta performanta pornind de la zero. Laptopurile au un pret foarte bun pentru ca noi nu adaugam o marja pentru echipamente, ci suntem interesati sa vindem serviciile de date."
Cele 2.000 de laptopuri vandute de Orange in decembrie reprezinta aproximativ 5% din numarul mediu de calculatoare portabile vandute anul trecut, intr-o luna, in Romania. Ultimele date oficiale despre piata locala de PC-uri arata ca in T3 in Romania s-au vandut 119.000 de laptopuri, conform datelor furnizate de compania de analiza IDC Romania. Datele de vanzari pe decembrie 2008, care ar putea fi mai mari decat cele din restul anului, nu au fost comunicate de IDC. In urma cu un an, in decembrie 2007, cel mai mare retailer online de pe piata locala, eMag, a vandut peste 5.000 de calculatoare portabile.
Pachetele care combina ofertele de acces la internet cu calculatoarele mobile sau de birou (desktop) nu sunt o raritate pe piata, operatorii Orange, Vodafone, Romtelecom si Zapp avand in prezent asemenea oferte.
Primele oferte de acest tip, internet plus calculator, au fost lansate in Romania de RCS&RDS, la nivel regional, dupa care Romtelecom a fost primul operator telecom care le-a promovat la nivel national. Ulterior, si Orange, Vodafone si Zapp au inceput sa vanda asemenea pachete. In 2007, Romtelecom a vandut 25.000 de calculatoare in cadrul unei asemenea oferte de PC-uri plus acces la internet.
Richard Moat spune ca se asteapta ca si in acest an sa existe interes pentru ofertele de internet mobil. "In mod evident este dificil sa spunem cum va evolua piata, dar cred ca firmele vor dori sa devina mai eficiente, iar internetul mobil este una dintre solutiile care pot spori eficienta companiilor. Este una din ariile in care oamenii vor investi mai mult pentru ca obtin un avantaj din acest lucru", afirma seful Orange. "Majoritatea clientilor care au achizitionat pachete laptop cu servicii de internet mobil au fost din randul companiilor, aproximativ 60% dintre ei."
Orange a promovat acest tip de oferte atat prin reteaua proprie de magazine, care a trecut recent de 100 de unitati, cat si prin cea a partenerilor. Spre exemplu, Altex, cel mai mare retailer de electronice si electrocasnice, controlat de omul de afaceri Dan Ostahie, a inregistrat in ultimele trei luni din 2008 o crestere lunara de 50% a vanzarilor de laptopuri la pachet cu abonamente internet de la Orange.
"Incepand cu luna octombrie am lansat aceasta solutie completa de conectare mobila la internet, iar vanzarile din luna octombrie pana in decembrie au crescut cu aproximativ 50% in fiecare luna", a declarat pentru ZF Raul Filip, directorul de retail al Altex Romania. El nu a oferit detalii despre numarul total de unitati comercializate.
Romania este una dintre cele mai slab dezvoltate tari din Uniunea Europeana, din punctul de vedere al accesului la internet. In 2007, doar 8% din cele 8 milioane de gospodarii din Romania aveau acces la servicii de internet de mare viteza. Anul trecut, situatia se imbunatatise, procentul gospodariilor cu acces la broadband crescand la 13%, conform datelor Eurostat, oficiul de statistica al Uniunii Europene. In Romania exista opt milioane de gospodarii, din care patru milioane sunt in zona rurala. Piata locala de servicii are astfel, cel putin teoretic, un potential foarte ridicat de crestere, in conditiile in care aproape sapte milioane de gospodarii din Romania nu au acces la broadband.
Conform unei estimari a fostei echipe de la Ministerul Comunicatiilor, Romania are nevoie de sapte ani si fonduri publice de 1,8 mld. euro pentru ca 40% din gospodarii sa aiba acces la broadband. Astfel, Romania ar ajunge la stadiul mediu de dezvoltare al tarilor UE din 2007. Guvernul precedent ar fi trebuit sa adopte o strategie de crestere a accesului la internet de mare viteza, insa adoptarea proiectului a trenat, inclusiv pe fondul numeroaselor schimbari intervenite in conducerea ministerului.
In contextul in care piata de servicii internet are potential, iar veniturile din telefonia mobila au inceput sa-si diminueze rata de crestere, ca urmare a competitiei dure si a maturizarii pietei, operatorii de telefonie mobila isi vor continua investitiile in datele mobile.
"In acest moment oferim servicii de internet mobil la o viteza de 3,6 Mbps in 500 de localitati, in timp ce serviciile de date la 7,2 Mbps sunt oferite doar in Bucuresti si alte 11 orase. Pentru a oferi in mod real aceasta viteza, de 7,2 Mbps, este nevoie de investitii semnificative in partea de transmisiuni. Orange va lansa in primul trimestru serviciile de internet mobil la 7,2 Mbps in alte opt orase, in timp ce pana la finele anului vom acoperi si celelalte 21 de capitale de judet", a declarat Moat. Orange avea la finele lunii septembrie 2008 peste 1,1 milioane de utilizatori ai serviciilor de date mobile, din cei 10,2 milioane de clienti (cartele sim active). Vodafone avea la aceeasi data aproape un milion de clienti pe serviciile 3G. Aceste cifre includ clientii care au abonamente dedicate de acces la internet, dar si utilizatorii care acceseaza internetul de pe telefonul mobil. Compania Telemobil, care opereaza reteaua Zapp, ofera de asemenea servicii de internet mobil, insa nu a publicat date despre numarul de clienti.
 
Inca e loc de crestere pe internet
 
  • Romania este una dintre cele mai slab dezvoltate tari din Uniunea Europeana, din punctul de vedere al accesului la internet. In 2008, doar 13% din cele 8 milioane de gospodarii din Romania aveau acces la servicii de internet de mare viteza.
  • Conform unei estimari a fostei echipe de la Ministerul Comunicatiilor, Romania are nevoie de sapte ani si fonduri publice de 1,8 mld. euro pentru ca 40% din gospodarii sa aiba acces la broadband.
  • Vanzarile Orange de pachete formate din laptopuri si servicii de acces la internet au crescut in decembrie de aproximativ 20 de ori, fata de ianuarie si februarie 2008

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO