Business Hi-Tech

Orange lansează luna viitoare în România un magazin de aplicaţii pentru smartphone-uri

Autor: Adrian Seceleanu

03.11.2010, 23:44 32

Orange, numărul unu pe piaţa locală telecom, va lansa lunaviitoare un magazin online (App Shop) care le va permite clienţilorcompaniei să achiziţioneze aplicaţii pentru telefoane mobileinteligente, care vor fi achitate odată cu emiterea facturii pentruserviciile de comunicaţii. În prima fază vor putea fi achiziţionateaplicaţii pentru smartphone-uri Nokia sau care funcţionează cusistemul de operare Google Android. Magazinul va fi disponibil doarpentru clienţii Orange. App Shop nu va include şi aplicaţii pentruiPhone sau iPad, având în vedere că acestea sunt disponibile doarprin intermediul Apple.

Lansarea versiunii locale a App Store le-ar putea permite şiclienţilor Orange România care au smartphone-uri BlackBerry săcumpere aplicaţii, în urma încheierii unui parteneriat cu companiacanadiană Research in Motion. În prezent, BlackBerry nu le permiteutilizatorilor români nici măcar să acceseze magazinul online desoft al companiei. "În prima jumătate a anului viitor va exista unmagazin dedicat utilizatorilor BlackBerry în interiorul App Shop.Data exactă a disponibilităţii în România urmează să fiecomunicată", a precizat pentru ZF Yves Tyrode, vicepreşedinteexecutiv al grupului Orange, care conduce şi centrul care răspundela nivel global de dezvoltarea de servicii şi produse pentru toatesubsidiarele companiei franceze.

Orange a decis să lanseze App Shop în România înaintea altor pieţeeuropene pentru că operatorul are o puternică prezenţă pe piaţalocală, peste 10 milioane de clienţi şi venituri de peste 1 mld.euro, dar şi luând în calcul comunitatea puternică de dezvoltatoride software, spune Tyrode. Vicepreşedintele Orange spune cămagazinul este foarte important pentru comunitatea de dezvoltatoripentru că Orange le permite companiilor româneşti să vândăaplicaţii prin App Shop şi pe alte pieţe unde operatorul esteprezent, deschizând astfel noi oportunităţi de venituri. "Ocompanie poate decide să vândă o aplicaţie şi în Franţa". După ceaplicaţia este listată în magazin, Orange primeşte 30% dinvenituri, iar dezvoltatorul 70%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO