Business Hi-Tech

Orange Olanda, vanduta pentru 1,3 mld. euro

01.10.2007, 18:17 32

Grupul France Telecom a anuntat ca va ceda divizia de telefonie mobila si internet Orange din Olanda companiei Deutsche Telekom, pentru 1,3 miliarde de euro, scrie presa internationala.
Oficialii companiilor se asteapta ca tranzactia sa se finalizeze astazi. Reprezentantii Deutsche Telekom au declarat ca preluarea diviziei olandeze va genera economii de circa un miliard de euro. Jumatate din aceasta suma va fi generata in primii sase ani.
Compania germana va castiga 2,1 milioane de clienti de pe piata olandeza, ajungand la un total de 4,8 milioane de utilizatori si depasind filiala locala a rivalului Vodafone.
Orange detine o cota de 12% pe piata serviciilor de telefonie mobila din Olanda, ocupand in prezent locul al patrulea, dupa liderul Royal KPN (50,7%), Vodafone (22,4%) si divizia T-Mobile a Deutsche Telekom (15%).
Tranzactia reprezinta a doua preluare a lui Rene Obermann, care a preluat functia de director executiv al Deutsche Telekom in luna noiembrie a anului trecut. La inceputul lunii septembrie, compania a achizitionat SunCom Wireless Holdings din Statele Unite pentru 1,6 mld. dolari (1,12 mld. euro).
Deutsche Telekom a inaintat oferta pentru Orange Olanda in luna iunie, asteptand aprobarea autoritatilor de reglementare. Tot in luna iunie, France Telecom, al doilea mare operator de telecomunicatii din Europa, a anuntat ca va prelua operatiunile de internet din Spania ale Deutsche Telekom. Grupul de telecomunicatii France Telecom a inregistrat anul trecut un profit net de 4,13 mld. euro, in scadere cu 28% fata de nivelul de 5,7 mld. euro inregistrat in 2005.
Deutsche Telekom a raportat anul trecut o scadere de 6,2% a nivelului EBITDA (profitul inainte de dobanzi, impozite, deprecieri si amortizari), la 19,4 mld. euro, excluzand elementele exceptionale. Veniturile grupului au totalizat 61,3 miliarde de euro.
Grupul german estimeaza ca va obtine in acest an un nivel EBITDA de circa 19 mld. euro, in timp ce Orange Olanda ar putea raporta castiguri de 120 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO