Business Hi-Tech

Orange trece la tarifarea in euro din 2007

10.11.2006, 19:30 24

Tarifele percepute de Orange Romania la serviciile furnizate clientilor vor fi denominate, din 8 ianuarie 2007, in euro in loc de dolari, la cursurile anuntate de Banca Nationala a Romaniei, a declarat ieri Richard Moat, director general al companiei. Facturile emise dupa aceasta data vor fi calculate pe baza noilor tarife in euro si vor fi exprimate in lei la cursul de schimb din data emiterii facturii. Trecerea tarifelor la euro va necesita cheltuieli de 100.000-200.000 de euro, au spus reprezentantii companiei.
"Decizia schimbari monedei de referinta este in concordanta cu apropiata aderare a Romaniei la UE, unde euro este modena predominanta. De asemenea, este de asteptat ca in viitor si Romania sa treaca la euro", a declarat Richard Moat. "In plus, pe piata au avut loc schimbari semnificative, din punctul de vedere al perceptiei euro de catre consumatori, tot mai multe produse si servicii fiind raportate la aceasta moneda. Iar in ceea ce ne priveste, din punct de vedere operational aproape toate costurile noastre au drept referinta euro, de la salarii pana la tarifele de interconectare", a declarat Moat.
"Stim ca aceasta decizie i-ar putea ingrijora pe consumatori, avand in vedere faptul ca alte companii au profitat de momentul trecerii la euro pentru a majora tarifele. Vreau sa va asigur insa ca acesta nu este cazul Orange. Transformarea tarifelor noastre se va face cu o exactitate de patru zecimale", a spus Richard Moat.
Conversia se va efectua automat, la cursul oficial din data de 8 ianuarie 2007 pentru toate tarifele Orange, inclusiv pentru creditul existent in contul cartelelor preplatite. Aceasta nu va fi aplicata in cazul abonamentului de 4$, care va fi tarifat la trei euro. De asemenea, noul tarif pentru un mesaj sms va fi de 0,05 euro, comparativ cu 0,07 $, in timp ce transmiterea unui mesaj multimedia va fi taxata cu 0,14 euro, fata de costul actual de 0,19 $. Celelalte tarife ale Orange vor fi anuntate incepand cu 8 ianuarie 2007.
Pe de alta parte, principalul competitor al Orange, Vodafone Romania, a anuntat ca nu-si va schimba politica tarifara.
"Schimbarea monedei de tarifare nu este o prioritate in strategia noastra, in momentul de fata. Vodafone Romania va continua sa tarifeze in dolari americani serviciile acordate clientilor sai", a precizat pentru ZF Liliana Solomon, CEO Vodafone Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO