Business Hi-Tech

Orange, Vodafone si Cosmote pot lansa net mobil 3G mai ieftin

Orange, Vodafone si Cosmote pot lansa net mobil 3G mai ieftin
23.02.2010, 23:00 30

Orange, Vodafone si Cosmote, cei mai mari operatori de telefoniemobila de pe piata locala, vor putea intra cu servicii de internetin orasele mici si mediul rural cu costuri mai mici pentruinfrastructura, dupa ce arbitrul telecom a decis ca operatoriimentionati pot folosi pentru 3G benzile de 900 si 1.800 MHz.Decizia va avea ca efect o mai buna penetrare a serviciilor 3G inrandul utilizatorilor, cu impact asupra concurentei si, implicit, atarifelor practicate", a declarat Catalin Marinescu, presedintelearbitrului telecom.

Pana in prezent retelele 3G ale celor trei companii s-auconcentrat pe orasele mari si sosele din cauza costurilor mari pecare le-ar fi presupus acoperirea mediului rural.

Dragos Chivu, seful diviziei locale a producatorului deechipamente telecom Nokia Siemens Networks, spune ca avantajeleoperatorilor sunt semnificative. "Aria de acoperire a unui site(antene - n. red.) UMTS 900 MHz este in medie de 2,8 ori mai maredecat a unui site UMTS in banda de 2,1 GHz. Asadar, cu 65% maiputine site-uri necesare pentru o acoperire nationala. Impactullansarii acestor servicii va fi unul deloc de neglijat pentruRomania: in mediul urban, utilizatorii vor percepe o imbunatatiresemnificativa a vitezei transferului de date in interiorulcladirilor, iar in mediul rural devine astfel fezabila economicacoperirea cu servicii de date de mare viteza."

Avand in vedere ca decizia ar putea dezavantaja RCS&RDS,care trebuie sa-si construiasca reteaua intr-o banda care ii impunecosturi mai mari, arbitrul telecom va realiza o analiza de impactcare ar putea duce la acordarea de compensatii operatorului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO