Business Hi-Tech

Orange, Vodafone si Zapp au 288.000 de abonati la cardurile de internet mobil

Orange, Vodafone si Zapp au 288.000 de abonati la cardurile de internet mobil
26.03.2009, 17:45 108
 
Orange, Vodafone si Zapp - operatorii locali de telefonie mobila care ofera servicii de internet mobil de mare viteza, aveau impreuna, in luna ianuarie a acestui an, aproximativ 288.000 de clienti pentru serviciile de date, potrivit unui studiu publicat miercuri de Comisia Europeana.
Cifra reprezinta exclusiv clientii celor trei operatori care au incheiat abonamente de date mobile, prin carduri de date sau modemuri 3G sau EV-DO, potrivit documentului mentionat, care dezvaluie in premiera cati utilizatori de internet mobil sunt pe piata locala. Numarul de 280.000 de utilizatori nu include, spre exemplu, clientii care au un telefon mobil 3G si isi activeaza serviciile de internet pe mobil, precizeaza studiul.
Orange, Vodafone si Zapp nu au comunicat niciodata pana acum cati clienti au exclusiv pe serviciile de internet mobil prin carduri de date. Orange si Vodafone anunta, astfel, doar numarul total de utilizatori de servicii de date, care ii include si pe utilizatorii de carduri internet si pe cei care acceseaza internetul doar de pe mobil. La finele anului trecut Orange anuntase un numar total de 1,6 milioane de utilizatori de servicii de internet (3G si EDGE), in timp ce Vodafone avea 1,1 milioane de clienti pe internet (3G).
In Bulgaria numarul de clienti pentru cardurile de internet mobil este de mai putin de 40.000, in timp ce recordul este detinut in regiune de Austria si Polonia, cu aproximativ un milion de utilizatori. Numarul de utilizatori de carduri mobile de acces la internet este de 1,3% din populatie in Romania si de 0,4% in Bulgaria. Austria detine recordul intre tarile UE cu 11,4% din populatie care are un card de acces mobil la internet.
Comisia noteaza din nou ca ritmul de crestere pentru serviciile de internet de mare viteza (broadband) din Romania este unul dintre cele mai reduse din Uniunea Europeana, chiar daca in ultimii ani situatia s-a imbunatatit constant. Astfel, rata de penetrare a internetului broadband in Romania era in ianuarie 2009 de 11,7%, fata de aproape 10% in urma cu un an.
Principalele obstacole in cresterea numarului de utilizatori ai internetului broadband sunt numarul redus de calculatoare, infrastructura subdezvoltata de comunicatii fixe si veniturile mici, spun expertii Comisiei Europene.
Raportul prezentat de Comisia Europeana privind evolutia industriei telecom din UE in 2008 dezvaluie si ca Orange si Vodafone au impreuna mai putin de 44.000 de clienti pe serviciile de telefonie fixa. Raportul nu precizeaza numele Orange si Vodafone, insa este clar ca raportul se refera la cele doua companii. „(...) pentru moment, cei doi operatori au obtinut o cota de mai putin de 1% din piata locala de telefonie fixa. Aceasta piata ar fi putut avea un potential de crestere considerabil, avand in vedere ca cei doi operatori acopera 98% din populatia Romaniei", conform raportului CE. Numarul total de linii de telefonie fixa din Romania este de 4,4 milioane.
In alta ordine de idei, raportul CE confirma ceea ce operatorii telecom de pe piata locala afirma de mai multa vreme: romanii platesc unele dintre cele mai mici tarife la telefonia mobila din Europa.
Astfel, pretul mediu al unui apel de voce de pe telefonul mobil era anul trecut in Romania de 8 eurocenti pe minut, mai mic decat media inregistrata la nivelul UE, de 14 eurocenti, dar mai scump decat cel platit de vecinii din Bulgaria, de 6 eurocenti pe minut.
Studiul CE arata ca in general europenii platesc intre 10 si 30 de eurocenti pentru un minut de apel de pe telefonul mobil, fapt care plaseaza Romania, alaturi de alte patru tari, in topul statelor cu cele mai ieftine tarife telecom din UE.
Cel mai ieftin tarif pentru un apel de voce de pe telefonul mobil din UE este inregistrat in Malta (5 eurocenti), urmata de Bulgaria (6 eurocenti), Lituania (7 eurocenti), Austria (7 eurocenti) si Romania (8 eurocenti).
Romanii platesc astfel mai putin decat in Germania, Italia, Franta sau Marea Britanie sau Ungaria pentru un apel de voce.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO