Business Hi-Tech

Pambuccian cere dereglementarea pietei telecom

09.11.2006, 19:20 11

Propunerea privind amanarea reducerii tarifelor de interconectare la Orange si Vodafone este justificata, dar ar trebui insotita de masuri compensatorii pentru operatorii afectati, a declarat, ieri, pentru Mediafax, presedintele Comisiei IT&C din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian.
"Astazi (miercuri - n.r.), la comisie, a avut loc o intalnire cu reprezentantii ANRC si Romtelecom. Cei din urma si-au exprimat protestul cu privire la proiectul de decizie referitor la amanarea punerii in practica a celei de a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare a retelelor altor operatori la Orange si Vodafone. S-a convenit sa programam o noua intalnire la care vor participa toti operatorii implicati", a spus Pambuccian. Deputatul a afirmat ca actualul cadru de reglementare in domeniul telecomunicatiilor nu mai reflecta situatia reala si, in consecinta, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) trebuie sa adapteze legislatia la noile realitati din domeniu si sa regandeasca cele mai relevante concepte ale pietei, cum ar fi cele referitoare la operatori dominanti, piete relevante sau acces la serviciile de comunicatii.
"Cred ca, dupa ce piata telecomunicatiilor, in special segmentul de telefonie fixa, a fost bine acoperita de reglementari, incepand cu acest an ar fi trebuit sa aiba loc o serie de derogari. Cred ca a sosit timpul ca piata sa fie lasata sa functioneze liber o perioada de timp, iar cererea si oferta sa stabileasca regulile jocului", a spus Pambuccian.
"S-au schimbat o multime de lucruri in piata. Romtelecom nu numai ca nu mai este monopol, dar nu mai este nici macar operator dominant. Intre timp si operatorii de telefonie mobila au crescut foarte mult. Va trebui sa vedem si cum vom desemna pe viitor operatorii dominanti", a declarat pentru ZF Pambuccian. "Trebuie sa luam in calcul operatorii dominanti le nivel regional, spre exemplu, sa vedem impactul retelelor metropolitane. La fel, trebuie sa nu uitam ca in curand va aparea si WiMax-ul", a adaugat el.
Seful Comisiei IT&C din Camera Deputatilor nu a dorit sa ofere detalii privind masurile compensatorii ce ar putea fi aplicate pentru operatorii afectati de amanarea reducerii tarifelor de interconectare de catre Orange si Vodafone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO