Business Hi-Tech

Pasi catre "casa digitala"

07.01.2004, 00:00 16



Daca v-ati gandit vreodata ca televizorul, computerul, combina stereo si playerul de casete video sau DVD ar putea fi intr-o zi interconectate, la acelasi lucru s-au gandit si marii producatori de electronice, care s-au grabit sa dezvolte diverse solutii, cat mai la indemana utilizatorului.



Cea mai noua inventie pe calea realizarii unei retele interne care sa uneasca echipamentele casnice (digital home) a fost prezentata de o alianta condusa de Matsushita (proprietara brandului Panasonic) si care include Toshiba, Cisco Systems, Motorola si alti cativa pionieri. Sub numele Multimedia Over Coax Alliance (MoCA), grupul a realizat o tehnologie care permite interconectarea tuturor echipamentelor digitale din casa prin banalul cablu coaxial (precum cel folosit la antena TV). Acest sistem, despre a carui functionare nu s-au facut prea multe precizari, va permite transferul de filme, videoclipuri, muzica digitala, date si aplicatii intre computer, televizor, combina Hi-Fi si celelalte dispozitive digitale, la o viteza de cinci ori mai mare decat cea oferita de sistemele de interconectare wireless. De asemenea, utilizatorul va putea stabili care sunt aplicatiile care trebuie sa aiba prioritate in reteaua interna a casei: filmele sau muzica ori poate jocurile pe computer. Anuntul MoCA a venit chiar inaintea salonului IT de la Las Vegas, unde multe companii din domeniu vor prezenta primele proiecte legate de "casa digitala".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO