Business Hi-Tech

PCNET si Omnilogic lanseaza comunicatiile in banda larga

13.07.2001, 00:00 45


Compania PCNET specializata in furnizarea de servicii Internet a anuntat ieri lansarea, in luna septembrie, a primei retele de comunicatii in banda larga pe frecventa de 3,5 GHz.

Investitia apartine in totalitate companiei PCNET si se ridica la 2,7 milioane de dolari.

Implementarea se va face in 12 orase (Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara, Ploiesti, Constanta, Pitesti, Brasov, Galati, Targu Mures, Oradea si Craiova).

"Acestea reprezinta aproximativ 95% din piata de servicii VPN (Virtual Private Network)", a declarat Mihai Batraneanu, directorul general al PCNET.

La dezvoltarea retelei PCNET are ca partener compania Omnilogic, unul dintre actorii principali ai pietei romanesti de IT&C, cu o cota de piata de 15-20%, dupa cum spune conducerea firmei.

Serviciul de comunicatie broadband va fi bazat pe o platforma BreezeCom, furnizata de Omnilogic.

Licenta pentru dezvoltarea acestei retele a fost obtinuta de PCNET in urma unei licitatii organizate de Agentia Nationala pentru Comunicatii si Informatica.

Proiectul cu care a participat PCNET a fost elaborat impreuna cu consultantii de la Roland Berger.

Ulterior compania a organizat o licitatie proprie pentru a selectiona compania partenera care ii va furniza echipamentele.

"La ora actuala, in Romania sunt foarte putine companii in stare sa prezinte solutii eficiente pentru dezvoltarea unei astfel de retele. Am purtat negocieri si cu Marconi aproximativ trei luni, dar in final licitatia a fost castigata de Omnilogic", a mai spus Batraneanu.

Primul proiect pilot de comunicatii pe frecventa de 3,5 GHz va fi gata saptamana viitoare si va functiona in zona Pipera. Echipamentul va fi instalat chiar la sediul PCNET din Floreasca.

In zona capitalei, reteaua pe 3,5 GHz va veni in completarea celei ADSL (linie inchiriata asimetrica), "acest mix fiind cel mai potrivit pentru a putea deservi si zonele limitrofe Bucurestiului".

Compania PCNET a fost fondata in 1993, iar in 1999, 40% din capitalul sau a fost preluat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru suma de 1,5 milioane de dolari.

Tot din 1999, PCNET a inceput sa dezvote prima retea ADSL din Europa de Est.


Din septembrie vom avea servicii broadband pe 3,5 GHz

Canalele de comunicatii pe frecventa de 3,5 GHz sunt garantate si sunt foarte potrivite pentru aplicatiile care trebuie sa ruleze la performate maxime indiferent de cat de incarcata este reteaua.

Banda de 2,4 GHz nu este reglementata de autoritati pe ea putandu-se instala fara probleme orice echipamente.

Folosind insa banda de comunicatie de 3,5 GHz, companiile pot realiza economii importante, apreciaza Mihai Batraneanu, directorul general al PCNET.

Licente de comunicatii broadband pe frecventa de 3,5 GHz au mai castigat si de alte companii printre care RDS, FX Internet, Connex, Adisan, Logic Telecom dar maximum cinci dintre acestea vor reusi sa dezvolte o astfel de retea, este de parere directorul PCNET.

"Alte firme chiar daca au castigat licitatia nu au cumparat dreptul de dezvoltare a retelei pentru ca nu au gasit finantare. Ministerul a pus conditia ca o retea in 3,5 GHz sa fie implementata in maximum noua luni, termenul limita implinindu-se spre sfarsitul lui septembrie 2001".

In urmatoarea perioada care va include un an sau chiar un an si jumatate, pe aceasta piata a serviciilor broadband, PCNET nu va avea un competitor, apreciaza Gabriel Marin, directorul general al companiei Omnilogic.

"Potentialii competitori sunt Connex cu al sau XNet, dar totul depinde de viziunea pe care o vor avea in urmatorii ani directorii de la MobiFon. Ar mai putea intra in calcul si Romtelecom dar deocamdata este greu de spus daca compania va fi interesata in acest sens", a adaugat Marin.

In Societatea Nationala de Radiocomnicatii nici unul dintre sefii celor doua firme partenere nu vad un competitor.

"Ca sa devii un competitor real trebuie sa rezolvi si alte probleme in afara asigurarii unei licente si a dezvoltarii unei retele, chiar daca ai facut un imprumut garantat de stat in valoare de 30 de milioane de dolari. Trebuie sa mai ai o echipa redutabila, un departament de service pentru clienti daca sa deserveasca imediat end-user-ul, trebuie sa oferi angajatilor salarii bune, sa ai o echipa de marketing buna. SNR nu le are", a spus Mihai Batraneanu.

In plus, pe termen scurt, cel putin pana la privatizare SNR nu poate fi un competitor pe acesta piata, a mai comentat seful PCNET adaugand ca "daca si aici vin niste greci putem sa stam linistiti".

Pe piata serviciilor de comunicatii in banda larga batalia se va da pe clientul final, sunt de parere oficialii celor doua firme. "Va fi o competitie ca se va baza pe vanzari, marketing, brand si valoarea serviciilor.

Piata romaneasca a telecomunicatiilor si Internetului va continua sa se consolideze dar deocamdata conjunctura nu este favorabila acestui proces.

Cred ca peste 8-9 luni tot domeniul se va revigora si vom fi martorii unui nou inceput in domeniul fuziunilor si preluarilor", a mai spus Batraneanu.

Conform studiilor realizate de International Data Corporation, dezvoltarea cea mai spectaculoasa in urmatorii ani o vor cunoaste serviciile ADSL, SDSL (linii inchiriate simetrice) urmate de cele CATV si wireless.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO