Business Hi-Tech

Piaţa de PC-uri globală a stagnat în trimestrul 2. Vânzările de ultrabook-uri dezamăgesc

Piaţa de PC-uri globală a stagnat în trimestrul 2. Vânzările de ultrabook-uri dezamăgesc

Autor: Adrian Seceleanu

13.07.2012, 00:05 249

Livrările de PC-uri la nivel mondial au însumat 87,5 milioane de unităţi în al doilea trimestru al anului 2012, înregistrând un declin de 0,1 la sută faţă de al doilea trimestru al anului 2011, potrivit rezultatelor preliminare publicate de compania de analiză Gartner.

"În al doilea trimestru al anului 2012, piaţa PC-urilor a înregistrat al şaptelea trimestru consecutiv de stagnare sau creştere uşoară cu o singură cifră", a declarat Mikako Kitagawa, analist principal la Gartner.

"Incertitudinile din economie în diferite regiuni, precum şi interesul scăzut al consumatorilor în achiziţiile de PC-uri au fost câteva dintre influenţele-cheie de creştere economică lentă în livrările de PC-uri. În ciuda aşteptărilor ridicate pentru segmentul de notebook-uri subţiri şi uşoare, ultrabook, volumul livrărilor a fost mic şi cu impact redus asupra creşterii livrărilor per an­samblu."

Compania de analiză estimează că un rol important în succesul limitat al ultrabook-urilor îl joacă preţul ridicat. Şi filialele locale ale producătorilor locali de PC-uri au menţionat că ultrabook-urile rămân un segment de nişă în România în condiţiile în care preţul acestora depăşeşte 3.000 de lei, iar pe piaţa locală grosul vânzărilor este contabilizat de sisteme cu preţuri sub 2.000 de lei.

HP continuă să fie numărul unu în livrările de PC-uri la nivel mondial, însă la mică distanţă faţă de Lenovo, potrivit datelor Gartner.

Compania de analiză va publica date detaliate privind vânzările de PC-uri în fiecare ţară luna viitoare.

Managerii filialelor locale ale Acer şi HP au precizat anterior pentru ZF că se aşteaptă ca piaţa de PC-uri din România să stagneze sau să crească uşor din punctul de vedere al numărului de unităţi în al doilea trimestru din acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO