Business Hi-Tech

Piata de PC-uri s-a prabusit in primul trimestru

Piata de PC-uri s-a prabusit in primul trimestru
31.05.2009, 17:57 36

Scaderea vanzarilor din retail si absenta proiectelor IT guvernamentale par a fi prabusit piata locala de PC-uri in intervalul scurs de la inceputul acestui an - Dell Romania, subsidiara locala a celui de-al doilea producator de PC-uri din lume, este cel mai recent jucator care anunta o deteriorare a pietei in primul trimestru al anului.

"In T1 calendaristic, care este aproape suprapus peste trimestrul fiscal al Dell, s-a confirmat tendinta de scadere accentuata observata in trimestrul al patrulea din 2008", a declarat Mihai Guran, country manager al Dell Romania si Bulgaria.
"In conditiile in care piata a scazut cu peste 60%, nici rezultatele companiei nu au fost foarte deosebite", a adaugat el, citand date ale firmei de cercetare IDC (International Data Corporation). Pe plan international, Dell a raportat un declin de 63% al profitului, la 290 mil. dolari, si o scadere de 23% a vanzarilor in trimestrul incheiat la 1 mai, la 12,34 mld. dolari, avertizand ca piata de PC-uri nu a atins inca punctul minim al crizei.
Fujitsu Technology Solutions Romania, subsidiara locala a producatorului japonez de PC-uri Fujitsu, a anuntat anterior ca a inregistrat in T1 o scadere a vanzarilor cu 20%, pe fondul crizei economice si al blocarii proiectelor IT&C guvernamentale.
HP (Hewlett-Packard), cel mai mare producator mondial de PC-uri si imprimante, a inregistrat scaderi de peste 10% ale businessului pe anumite grupe de produse, iar in unele cazuri declinul a fost mai mare de 30%.
Pe de alta parte, subsdiara locala a companiei taiwaneze Acer spune ca a inregistrat in primul trimestru si in aprilie o crestere de 20% a vanzarilor sell-out (de la distribuitori catre dealeri), in timp ce vanzarile sell-in (facturate de catre Acer distribuitorilor) au scazut cu 40%, din cauza stocului mare de produse ramase din noiembrie/ decembrie 2008.
Bogdan Iftemie, directorul de vanzari al Acer Romania, a precizat ca noua gama de laptopuri Timeline, introdusa recent de Acer, a inregistrat vanzari de peste 500 de unitati in prima saptamana de la lansare. "Pe de alta parte, vanzarile de netbookuri bazate pe Intel Atom incep sa se uniformizeze. Au un viitor, dar lumea incepe sa realizeze ca sunt concepute pentru a fi un PC secundar si ca pentru putere de procesare este nevoie de un laptop."
Netbookurile (laptopuri ultraportabile special concepute pentru accesul la internet) au reprezentat circa 20% din vanzarile Acer.
In cazul filialei locale a producatorului chinez Lenovo, proportia este inversata - compania a comercializat 12.500 de PC-uri portabile in primul trimestru al acestui an, din care aproximativ 80% au fost netbookuri, a precizat Aurel Netin, country manager Lenovo pentru Romania si Moldova. "In primul trimestru vanzarile au stagnat comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Este greu de spus daca vanzarile vor creste sau vor scadea in trimestrul al doilea. Sunt foarte multe variabile de luat in calcul", a adaugat el.
Compania a lansat saptamana trecuta o noua gama de laptopuri pentru segmentul consumer/ retail, cu preturi incepand de la 440 de euro fara TVA. "Sunt optimist si cred in continuare ca prin noile produse vanzarile Lenovo vor creste", a afirmat Netin.
Asus a vandut in Romania aproape 13.500 de computere portabile (laptopuri si netbookuri) in primele trei luni ale anului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO