Business Hi-Tech

Piata europeana de telefoane mobile va creste cu 12%

16.03.2005, 00:00 13


Telefoanele mobile de generatia a treia, la mare cautare pe pietele occidentale, precum si echipamentele care ofera mai multe functionalitati pe langa comunicarea de voce (muzica, functii de computer, camere foto etc.) vor creste incasarile pietei europene de profil cu 12%, sustine compania americana de analiza IDC.


Echipamentele de buzunar care pot fi utilizate si pentru apeluri de telefonie mobila, precum unele handhelduri iPaq de la HP sau BlackBerry, gadgetul pentru mesaje al canadienilor de la Research in Motion (RIM), au ajuns sa insemne 4% din piata totala a echipamentelor care pot fi descrise generic ca "telefon mobil". Ca numar de unitati, vanzarile de echipamente de acest tip au crescut cu 40%, in timp ce vanzarile de telefoane mobile simple au urcat doar cu 18% fata de 2003.


Interesul pentru noile tehnologii si servicii oferite de astfel de echipamente a fost unul din factorii care au crescut vanzarile totale de telefoane mobile in Europa cu 19% fata de anul 2003, ajungand la peste 144 milioane de unitati din cele 670 de milioane vandute la nivel mondial. Telefoanele inteligente (SmartPhone), care preiau o parte din functiile computerului - acces Internet, email, procesare de documente, fotografii, prezentari grafice sau clipuri video, plus agenda si calendar, lista de contacte si altele - devin tot mai interesante, spune IDC. O data cu promovarea unor produse mai accesibile, precum SPV de la Orange sau Nokia 6630, telefoanele inteligente au devenit un factor de crestere a vanzarilor la nivel general. In Europa, numarul total de telefoane inteligente vandute in 2005 va fi cu 70% mai mare ca anul trecut. Cota lor de piata este estimata anul acesta la aproximativ 6%.


Daca pana acum conta mult designul, brandul si componentele hardware incluse, se pare ca in 2005 vor fi definitorii capacitatile de conectare la Internetul de mare viteza si functiile multimedia, spun analistii IDC.


Telefonia de generatia a treia incepe sa castige teren in Europa Occidentala, sustin americanii, iar lansarea de noi servicii in tarile europene a facut ca vanzarea de telefoane 3G sa creasca cu nu mai putin de 850% fata de 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO