Business Hi-Tech

Pierderile Motorola s-au adancit la 194 mil. $

29.04.2008, 20:10 11

Pierderile grupului Motorola s-au marit in primul trimestru cu 7,2%, la 194 milioane dolari, de la 181 milioane dolari in perioada similara a anului trecut, dupa ce vanzarile de telefoane mobile s-au situat la nivelul inferior al estimarilor analistilor, transmite Reuters. Pierderile au fost peste estimarile analistilor si reflecta lipsa unor telefoane mobile noi in oferta Motorola, care sa poata concura cu terminalele lansate de Nokia sau Apple.
Vanzarile nete au scazut cu 20%, la 7,45 miliarde de dolari, de la 9,43 miliarde dolari in urma cu un an. Analistii anticipau in medie vanzari de 7,85 miliarde dolari.
"Nu ne-am asteptat la prea multe si asa s-a si intamplat", a declarat Mark McKechnie, analist la firma American Technology Research. El sfatuieste investitorii care detin actiuni la companie sa pastreze totusi titlurile.
Motorola intentioneaza sa separe anul viitor divizia producatoare de telefoane mobile, care a inregistrat pierderi in ultimul an, de restul operatiunilor.
Grupul a comercializat in primul trimestru 27,4 milioane de telefoane, cu mult sub volumul de 45,4 milioane de unitati inregistrat in intervalul similar al anului trecut. Analistii anticipau ca Motorola va vinde in primele trei luni intre 25 si 31,7 milioane de telefoane.
Livrarile de telefoane mobile ale Motorola au scazut astfel cu 40%, intrucat modelele Razr 2 si Z8 nu au reusit sa tina pasul cu modele precum Apple iPhone sau BlackJack de la Samsung Electronics.
Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, a vandut in acelasi interval 115,5 milioane de telefoane. Grupul Samsung, aflat pe pozitia a doua pe piata dupa ce a devansat Motorola, nu a prezentat inca rezultatele financiare aferente primului trimestru.
Pierderile diviziei de telefoane mobile a Motorola au urcat cu 79,4%, la 418 milioane dolari, fata de 233 milioane de dolari in primele trei luni din 2007, in timp ce veniturile au coborat cu 39%, la 3,3 miliarde dolari.
Pe segmentul de retele de telefonie, Motorola a obtinut o crestere de 2% a veniturilor, la 2,4 miliarde dolari.
Divizia de echipamente de telefonie destinate companiilor a realizat venituri cu 5% mai mari, de 1,8 miliarde dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO