Business Hi-Tech

Platile prin card pentru produse si servicii cumparate prin Internet au crescut de patru ori

08.01.2008, 17:17 18

Valoarea totala a comertului electronic cu plata online cu card bancar a crescut cu 263% in 2007, la 34,8 mil. euro, comparativ cu nivelul de 9,6 mil. euro inregistrat anul precedent, conform datelor furnizate de catre Romcard, cel mai mare procesator de plati online din Romania. Numarul total al tranzactiilor pe internet a urcat de la 107.000 la 449.000.
Compania locala Gecad ePayment, parte a grupului Gecad, a anuntat ca magazinele online locale ce utilizeaza solutia proprietara de plata electronica ePayment au inregistrat un volum total de 344.000 de tranzactii, cu o valoare cumulata de 29,5 mil. euro, reprezentand peste 84% din piata.
"Principala realizare in 2007 este aceea ca mediul online si-a aratat adevaratul potential. Avem clienti care au inceput sa lucreze cu noi din 2007 si care acum inregistreaza un important procent din vanzari prin canalul online", a declarat Carmen Sebe, directorul executiv al Gecad ePayment.
Ultimul trimestru a inregistrat cea mai buna evolutie a vanzarilor, nivelul acestora totalizand 9,9 mil. euro in perioada octombrie-decembrie. Conform oficialilor Gecad, o contributie importanta la aceasta ascensiune au avut-o pachetele turistice pentru perioada de sarbatori. Vanzarile in ultimele doua luni ale anului 2007 au depasit 6,2 mil. euro, in crestere cu 153% fata de perioada similara a anului trecut. In al treilea trimestru al anului, romanii au cheltuit online 8,1 mil. euro, potrivit Romcard.
Cele mai cautate produse anul trecut au fost pachetele turistice, produsele IT si electrocasnice, jucariile si cadourile de sarbatori oferite de catre site-urile de profil. De asemenea, romanii au fost interesati de produse si servicii telecom.
In timp ce in 2006 circa 25% din totalul tranzactiilor online erau orientate spre turism, nivelul acestora a scazut la 20% anul trecut. In schimb, segmentul telecom a urcat de la 23% la 30%.
Carmen Sebe si-a mentinut estimarea anterioara, conform careia piata comertului electronic cu plata online prin card se va dubla la sfarsitul anului curent. "Pentru finalul anului estimam o valoare totala de 70 mil. euro si un numar de 780.000 de tranzactii", a precizat Sebe, adaugand ca se asteapta ca ponderea platilor online din intreaga piata a comertului electronic va creste de la 15-20% la 25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO