Business Hi-Tech

Polonezii iau Fiba si Net Consulting pentru 15,6 mil. euro

09.05.2007, 16:35 91

Compania poloneza din domeniul IT Asseco a achizitionat, prin intermediul filialei din Romania, cate 70% din actiunile companiilor romanesti Fiba Software si Net Consulting, prin tranzactii cu o valoare cumulata de peste 15,6 milioane de euro.
"Asseco Romania, subsidiara Asseco Polonia, a cumparat pe data de 7 mai doua companii din Romania. Firma a achizitionat 70% din actiunile firmei de software bancar si financiar Fiba Software pentru 5,85 milioane de euro si 70% din titlurile integratorului de proiecte IT Net Consulting, pentru 9,78 milioane de euro", conform oficialilor companiei.
"Achizitiile au fost finantate din fondurile obtinute prin lansarea unei emisiuni de obligatiuni de catre Asseco Romania, detinuta in proportie de 93% de Asseco Polonia", au adaugat reprezentantii Asseco.
Compania poloneza anuntase in a doua parte a anului trecut ca va face achizitii in Romania, ca parte a unui plan de extindere prin preluari in Europa Centrala si de Est, refuzand insa sa ofere alte detalii. Asseco anuntase ca urma sa achizitioneze doua companii din Cehia si inca doua in Slovacia. Ambele firme achizitionate de Asseco din Romania sunt din Bucuresti.
Fiba Software, companie infiintata in 1997 de patru actionari romani provenind din sectorul financiar-bancar, a raportat in anul 2006 venituri de circa 2,2 milioane de euro si un profit net de 982.000 de euro.
Compania Net Consulting, detinuta in mod egal de oamenii de afaceri Ion Coltan si Dragos Stan, a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de 28,1 mil. euro si un profit brut de 2,3 mil. euro, in crestere cu 17% fata de 2004. Pentru anul trecut, Net Consulting isi bugetase afaceri de 42 mil. euro, in crestere cu 50%.
Infiintata in urma cu 13 ani, compania Net Consulting este unul dintre primii zece jucatori de pe piata locala a integratorilor de sisteme IT.
Prin cele doua achizitii, polonezii de la Asseco intra pe un segment al pietei locale IT aflat in plina expansiune, respectiv cel al softului si serviciilor.
Conform principalilor jucatori de pe piata IT&C vanzarile de soft si servicii vor creste sustinut in perioada urmatoare, dupa ce ani de zile vanzarile de echipamente au dominat piata locala. Conform unui studiu al companiei Pierre Audoin Consultants, piata locala de soft si servicii IT va atinge in acest an o valoare de 695 mil. euro, din care circa 400 mil. euro reprezinta serviciile IT.
Asseco este prezenta pe pietele din Cehia si Slovacia si ofera o gama larga de sisteme complete din domeniul IT pentru sectorul bancar, financiar, pentru intreprinderile mici si mijlocii si administratie publica.
Anul trecut, Asseco a raportat venituri din vanzari de 127 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO