Business Hi-Tech

Pretul laptopurilor a scazut cu 35% in 4 ani

16.05.2007, 19:40 39

Laptopurile s-au ieftinit cu aproximativ 35% in ultimii patru ani, adica aproximativ 1.900 de lei, afirma reprezentantii companiei de analiza IDC Romania. Conform statisticilor companiei, pretul mediu al unui laptop a scazut de la de 5.312 lei in 2003 la 3.370 lei in 2006.
"Pretul mediu pe unitate este in scadere, de la un nivel de aproximativ 1.600 de dolari fara TVA in 2003 la aproximativ 1.200 de dolari fara TVA in 2006", afirma Calin Mirea, analist la compania de analiza IDC Romania. El crede ca dincolo de scaderea pretului mediu, laptopul a devenit mai ieftin pentru romani si din alte motive. "In realitate, scaderea acestui pret se resimte si mai puternic daca luam in calcul nivelul actual al salariilor, cresterea economica si cresterea leului in raport cu dolarul", afirma oficialul IDC.
Anul trecut vanzarile de laptopuri au fost singurele in crestere de pe piata locala de PC-uri, care include si serverele si calculatoarele de birou (desktop). Daca vanzarile de desktop-uri si servere au scazut, numarul de laptopuri vandute a crescut cu peste 56 de procente, la aproape 140.000 de unitati.
Bernd Bischoff, presedinte si CEO al Fujitsu Siemens Computers - compania care a vandut anul trecut cele mai multe laptopuri de pe piata locala, estimeaza ca in acest an pretul PC-urilor va scadea cu circa 10%, dupa ce in 2006 procentul ieftinirilor a atins un record de 16%.
"Anul trecut a existat un adevarat razboi al preturilor intre furnizori, care a provocat o scadere record a preturilor pentru PC-uri. Cauzele au fost, printre altele, scaderea neprevazuta a cererii de echipamente din Occident in locul unei cresteri asteptate de 5% a pietei si o oferta uriasa", a declarat Bernd Bischoff.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO