Business Hi-Tech

Primul calculator Canon a implinit 40 de ani

11.08.2004, 00:00 29



Nu, nu este vorba de vreun computer cu camera foto incorporata. Este vorba de acea unealta care ne spune rapid cati euro fac 12.500 de dolari sau cat inseamna comisionul perceput de banca pentru lichidarea contului, daca vrei sa cumperi o vila in insulele Cayman.



Inginerii de la Canon au inceput in 1962 proiectarea unui calculator electronic cu display cu 10 cifre, care sa nu ocupe mult spatiu si care sa poata fi folosit usor la birou. Prototipul a fost lansat la un targ de afaceri din Japonia. In anul 1964, Canon a fost prima companie care a lansat pe piata un model de calculator electronic care facea operatiuni cu 10 cifre.



Reactia favorabila a publicului a recompensat eforturile Canon - perceput de-a lungul timpul ca un producator de camere foto - insa care s-a extins de-a lungul vremii pe piata calculatoarelor electronice. In acelasi an, era lansat calculatorul electronic Canola 130.



Productia acestui tip de calculatoare s-a dezvoltat in decadele ce-au urmat, Canon continuand sa introduca pe piata produse inovative. In 1970, Canon a lansat Pocketronic - primul calculator de buzunar cu imprimanta termica, iar in 1986 urma modelul BP 1010-D - primul calculator cu imprimanta Bubble Jet. Astazi, Canon este singurul producator care a integrat tehnologia Bubble Jet in cadrul calculatoarelor electronice. Produsele Canon s-au aflat mereu in avangarda tehnologica, un exemplu fiind lansarea modelelor cu ecran verde (Pure Green Display), aparute in 1998.



Canon s-a mentinut constant printre liderii la nivel global pe piata calculatoarelor electronice. Aria acestora cuprinde calculatoare de buzunar si de birou, dispozitive sofisticate cu functii stiintifice, calculatoare cu interfata USB capabile sa se conecteze la PC-uri si cu facilitati avansate de tiparire.



Producatorul japonez a continuat inovatia, dezvoltand noi tehnologii in vederea mentinerii suprematiei pe piata calculatoarelor electronice. Utilizatorii din Romania pot alege din peste 25 de modele de calculatoare electronice si organizatoare produse de Canon. Pretul unui astfel de dispozitiv variaza intre 1,74 EURO (pentru cel mai simplu calculator cu 8 cifre) si 65 de EURO (MP1411LTS - un model cu ecran cu 14 cifre, imprimanta si mai multe functii).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO