Business Hi-Tech

Primul contact cu iPhone 4S: “Hello Siri, my name is Radu!”. “Hello Abdul!”

Primul contact cu iPhone 4S: “Hello Siri, my name is Radu!”. “Hello Abdul!”

Autor: Radu Racu

03.12.2011, 12:33 8732

Pentru cei mai mulţi posesori de telefoane mobile, chiar şi cei cu ediţii anterioare de iPhone, Siri ar putea părea ieşit din Star Trek, însă va mai trece ceva timp şi probabil o generaţie de iPhone până să vă imaginaţi că aveţi un mic Enterprise în mână.

Sistemul de executare a comenzilor pe baza recunoaşterii vocii nu este nou, însă ca şi alte tehnologii precum ecranele tactile (touchscreen) se pare că doar Apple a reuşit să creeze frenezie în rândul fanilor. Pentru utilizatorii din România - şi situaţia este la fel probabil în toată regiunea Europei de sud-est - contactul cu cea mai deşteaptă aplicaţie de pe iPhone de până acum poate crea entuziasm peste măsură deopotrivă cu mici frustrări.

Primul contact cu Siri: ce întrebări pui unui program care imită inteligenţa artificială şi are acces la Internet? Îţi spui că cel mai bine e să stabileşti o legătură cu noul gadget. "Hello Siri, my name is Radu!". Sistemul răspunde politicos : "Hello Abdul!". Nu există nicio variantă de pronuntie a prenumelui românesc pe care Siri să o interpreteze altfel decât Abdul. După câteva încercări, sistemul îţi sugerează totuşi că nu ştie "nimic despre tine", dar poţi să-ţi înregistrezi numele în setările aplicaţiilor.

Urmează partea interesantă: "Ce ştii să faci?". Există circa 15 categorii de sarcini predefinite care pot fi desemnate pentru Siri, de la apelarea unui număr din agendă, la trimitere de e-mailuri, SMS-uri sau crearea de memento-uri, toate prin comandă vocală. Cele mai spectaculoase par combinaţiile de hartă şi memento de genul "Aminteşte-mi să fac rezervari la restaurant când ajung acasă", însă această aplicaţie nu este disponibilă în România pentru că "I can't provide maps and directions in Romania". Cel mai probabil acest serviciu va fi disponibil pe viitor, pe măsură ce dezvoltarea programului atinge şi această regiune a continentului.

Dincolo de sarcinile predefinite, Siri pare capabil să se adapteze şi la întrebări care depăşesc tiparul organizatoric. Spre exemplu, probabil că celei mai anticipate întrebări, "care este cel mai bun telefon din lume?", i se răspunde cu sintagme de genul "Glumesti, nu?", sau "Vrei sa spui că mai există şi alte telefoane?", sau "Îl ţii în mână". Întrebări generale de tip Wikipedia, cum ar fi "Câte calorii are un măr?", "Cine este Steve Jobs?", sau "Ce vârstă are Universul?" livrează automat o pagină text cu principalele informaţii despre subiect.

Acolo unde nu ştie, Siri încearcă să caute automat pe internet, însă funcţia aceasta devine uşor hilară, mai ales atunci când interpretează greşit comanda vocală. Acest lucru se întâmplă deseori când există zgomot de fond în cameră, chiar şi un radio în surdină. Astfel, "Search for Bucharest City Guide", devine deseori "Search for a good Grissak guy".

La capitolul recunoaştere voce, Siri pare în continuare în faza de copilărie, multe neologisme sau sintagme de jargon fiind de cele mai multe ori imposibil de dictat. Dacă veţi găsi uşor să-i comandaţi să caute hoteluri, restaurante, filme, biblioteci, va provoc să-i dictaţi să caute definiţia disonanţei cognitive.

Un alt aspect la care Siri pare să fie la început este interfaţa de comunicare, activabilă doar prin atingerea telefonului. Dacă unele sarcini, cum ar fi programarea unei sedinte şi confirmarea ei, pot fi realizate doar prin întrebarea iniţială, pentru oricare alte comenzi trebuie atins ecranul de fiecare dată, ceea ce poate deveni supărător la o utilizare intensă. Imaginaţi-vă că sunteţi la volanul maşinii, cu Siri în dispozitivul de hands-free pe consola centrală şi îi dictaţi să caute cea mai apropiată benzinărie: rezultatul poate fi ceva doar cu puţin mai bun decât un GPS.

Un alt aspect care cel mai probabil va fi implementat pe generaţiile viitoare de smartphone-uri este activarea iniţială prin voce a programului Siri (acum se poate face doar apăsând prelung butonul central).

Dincolo de micile imperfecţiuni care-şi vor găsi probabil rezolvare în următoarele generaţii, Siri rămâne acum cea mai "cool" funcţie a momentului de pe un telefon mobil inteligent, şi nu este exclus ca pe viitor bătaia şi miliardele din cercetare să se ducă pe acest segment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO