Business Hi-Tech

Profitul SAP a scazut cu 22%, la 242 mil. euro

01.05.2008, 20:35 15

SAP AG, unul din cei mai mari producatori de software de administrare a afacerilor din lume, a raportat cea mai mare scadere a profitului din ultimii sase ani, pe fondul unei monede americane slabe si a costurilor legate de achizitii, scrie presa internationala.
Potrivit oficialilor SAP, profitul net din primul trimestru a scazut cu 22 de procente, ajungand la 242 de milioane de euro (377 de milioane de dolari). Estimarile analistilor indicau un profit de 340 de milioane de euro.
Vanzarile de licente noi de software, pe baza carora se poate estima ce venituri din servicii va obtine in viitor SAP, s-au majorat cu 11 procente, stabilindu-se la suma de 622 de milioane de euro, ratand astfel pragul de 679 de milioane de euro, estimat de analisti.
Declinul monedei americane a creat o mare problema, iar piata din SUA a fost mult mai competitiva decat se astepta compania, a declarat directorul executiv al companiei, Henning Kagermann. SAP a avut de platit 130 de milioane de euro, reprezentand taxe legate de achizitia de 4,8 miliarde de euro a companiei franceze Business Objects SA in februarie.
Totodata, actiunile companiei cu sediul in Germania, au scazut cu 2,15 euro sau 6,5 procente, ajungand la 30,90 euro pe bursa din Frankfurt, pretul per actiune stabilindu-se la 31,56 euro.
In primul trimestru, moneda europeana a avansat cu 8,4 procente fata de dolarul american. Kagermann a adaugat ca prezentul climat economic este "dificil", iar media valorii vanzarilor pentru aceasta perioada s-a diminuat considerabil. Declinul dolarului american a avut o influenta negativa de 138 de milioane de euro, potrivit directorului financiar al companiei, Werner Brandt.
Pe fondul avansului puternic inregistrat de moneda europeana, veniturile generate de vanzarea de licente ale Software AG, al doilea mare producator de software din Germania, nu au reusit sa atinga pragul prognozat de analisti pentru primul trimestru.
Vanzarile generate de software si servicii asociate ale SAP s-au majorat cu 15 procente, ajungand la 1,74 miliarde de euro in primul trimestru, situandu-se, de asemenea, sub estimarile analistilor.
Oficialii SAP au declarat ca firma va avea nevoie de 12 pana la 18 luni in plus fata de termenul initial stabilit pentru anul 2010, pana cand software-ul vandut pe baza de abonament Business ByDesign va atinge o cifra de 10.000 de clienti si vanzari de un miliard de euro.
Conform analistului Stacy Pollard de la JPMorgan Cazenove Ltd., o dezvoltare mai lenta a acestui software ar putea avea consecinte negative pentru rata de crestere a veniturilor prognozate pentru anii 2008 si 2009.
Pe de alta parte, SAP si-a majorat marja de profit operational pana la 29 de procente anul acesta.
De asemenea, conducerea companiei intentioneaza sa reduca costurile alocate cercetarii si dezvoltarii pana la 11 - 12 procente din volumul vanzarilor, fata de 14% in prezent.
SAP AG a oferit in 2007 directorului executiv al companiei, Henning Kagermann, cu 36 la suta mai multi bani decat in anul anterior, acesta primind 5,9 milioane de euro (9,2 milioane de dolari). Totodata, Leo Apotheker, numit codirector executiv al companiei, a primit 3,99 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO