Business Hi-Tech

Profitul TotalSoft, mai mare intr-un an de criza

Profitul TotalSoft, mai mare intr-un an de criza

Liviu Dragan, directorul general al TotalSoft: Cand afacerea mergea bine, nimeni nu-si mai punea intrebarea cat anume s-a pierdut si care este departamentul vinovat.

06.07.2009, 21:20 23

TotalSoft, producator local de aplicatii software pentru mediul de afaceri, a raportat o cifra de afaceri de 9,4 milioane de euro in primul semestru al acestui an, in crestere cu 12% fata de nivelul de 8,4 milioane de euro inregistrat in perioada similara din 2008.

„Factorii care au contribuit la cresterea cifrei de afaceri sunt, pe de o parte, clientii vechi (atat contractele incepute in anul anterior, cat si vanzarea de noi module si produse catre acestia) si, pe de alta parte, clientii noi", a declarat Liviu Dan Dragan, directorul general si actionar minoritar al TotalSoft.
„Criza te obliga sa reduci cheltuielile. Daca pana acum managerii nu acordau o atentie deosebita pierderilor, in prezent acestia gandesc planul de afaceri si prin prisma solutiilor ERP (de planificare a resurselor companiilor). Cand afacerea mergea bine, nimeni nu-si mai punea intrebarea cat anume s-a pierdut si care este departamentul vinovat", a adaugat Dragan.
In primele sase luni ale anului, compania a semnat contracte atat in Romania, cat si in afara tarii, printre clientii nou adaugati numarandu-se Novero Germania, Deutsche Leasing Bulgaria, Credins Leasing Albania, Landeslease Albania, Total Leasing Moldova, My Car Trading, Consiliul Judetean Sibiu, Mladinska Romania, Noriel, Building Support Service, Golden Deal Editions, Hotel Radisson SAS, Grup Servicii Petroliere, Euroclinic si Extrafilm.
„Pe pietele externe am semnat contracte cu firme private, care isi stabilesc investitii in functie de propriile strategii. Nu stiu daca masurile anticriza sunt mai eficiente in afara Romaniei, dar, probabil, constientizarea ca investitia intr-un software adecvat iti permite sa controlezi mult mai atent afacerea este mai puternica decat la noi", a afirmat Dragan.
El a mai spus ca desi au fost cateva licitatii publice pe piata locala anul acesta, majoritatea proiectelor sunt inghetate, la fel ca in primul trimestru al anului.
 
Cele mai multe venituri vin din ERP
Cea mai mare parte a veniturilor incasate de TotalSoft in primul semestru au fost generate de solutia ERP Charisma Enterprise (40%), urmata de proiectele de dezvoltare software (30%), dar si de vanzarea aplicatiilor Charisma HR sau Primavera (pentru managementul proiectelor).
Profitul operational calculat inainte de taxe, dobanzi, depreciere si amortizari (EBITDA) s-a ridicat la 2,5 milioane de euro in primele sase luni ale acestui an.
TotalSoft isi mentine obiectivul de a atinge o cifra de afaceri de 21,6 mil. euro pana la finele acestui an, in crestere cu 20% fata de rulajul de 18 mil. euro din 2008.
Liviu Dragan a precizat anterior ca perioada de criza este foarte buna pentru achizitii, intrucat firme care se vindeau cu milioane de euro pot fi cumparate si cu jumatate de milion. „Nu am renuntat la aceasta idee. In partea a doua a anului ne vom gandi si la achizitii, insa numai in functie de conditiile din piata".
 
Angajarile nu s-au oprit
TotalSoft are in prezent aproximativ 400 de angajati, cu aproape 30 mai multi decat la finele primului trimestru. Compania a precizat atunci ca va angaja in functie de oportunitati si va profita de aceasta perioada pentru a-si optimiza calitatea fortei de munca.
„In structura de management nu s-au facut modificari si nu am aplicat si nici nu vom aplica reduceri salariale", a mai spus Dragan.
TotalSoft este controlata de fondul de investitii elen Global Finance, care detine 80% din actiuni. Restul titlurilor apartin lui Dragan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO