Business Hi-Tech

ProVision: Firmele şi-au mărit investiţiile în securitatea IT pe fondul valului de concedieri

 ProVision: Firmele şi-au mărit investiţiile în securitatea IT pe fondul valului de concedieri

Autor: Adrian Seceleanu

05.09.2010, 23:53 78

Zecile de mii de persoane dis­po­nibilizate de la începutulcrizei au reprezentat o oportunitate pentru furnizorii de soluţiide securitate IT, pentru că o mare parte dintre companiile careşi-au diminuat personalul au investit şi în aplicaţii care să legaranteze că foştii angajaţi nu vor transfera sau avea acces de ladistanţă la informaţii confidenţiale, spune Iulian Medeleanu, CEOal distribuitorului de soluţii de securitate informaticăProVision.
"De doi ani de zile de când tot se întâm­plă concedieri în masă înRomânia, soluţiile de prevenire a pierderii de date (Data lossprevention - DLP) au devenit tot mai cău­tate", a declaratMedeleanu. "Soluţi­ile DLP au avut cea mai mare creştere anultrecut. Am lucrat şi pentru clienţi care s-au gândit săimplementeze asemenea soluţii înainte de a avea probleme şi de areduce perso­nalul. Au existat şi companii cărora noi le-amrecomandat asemenea soluţii. Şi anul acesta am văzut creşteri peacest segment".

Implementarea unei soluţii de pre­venire a pierderii de date poateajunge şi la câteva sute de mii de euro în cazul compa­niilor mari,a declarat Medeleanu fără a oferi detalii despre clienţi. De laînceputul crizei aproape toate companiile mari din România, de labănci până la operatori telecom, şi-au redus personalul.
Continuarea investiţiilor realizate de firme în securitatea IT agenerat anul trecut o creştere de 20% a încasărilor pentru diviziade securitate, a spus Medeleanu, fără a oferi detalii. "Cifra deafaceri a fost de aproape 10 milioane de euro anul trecut, înscădere uşoară faţă de 2008 din cauza încasărilor mai mici de lamagazinul online pro.ro. Divizia de securitate a avut o creştere de20%", a spus şeful ProVision.
Grupul ProVision este format din şase divizii, dintre care cea maiimportantă este cea de securitate, de la care a plecat com­pania.Divizia de securitate este specia­lizată în soluţii de securitate ainformaţiei, networking, stocare, virtuali­zare şi manage­ment IT.Din cei 70 de angajaţi ai grupului 30 lucrează în cadrul divizieide securitate.
Grupul mai include şi divizia de learning New Horizons, Maxlink(infra­structuri cablate, sisteme de supraveghere şivideoconferinte), isec (consultanţă şi audit în securitateainformaţiei) şi magazinul online pro.ro - care comercializeazăproduse electronice şi electrocasnice mici.

Grupul, deţinut de omul de afaceri Alexandru Andriescu, a deschisrecent şi Pro CERT - o divizie care oferă asistenţă şi coordonareîn detectarea şi managementul incidentelor de securitate IT.
ProVision reprezintă în România mai mulţi furnizori internaţionalide soluţii de securitate IT, ale căror produse le vinde prinintermediul partenerilor. "Modelul de business pe care îl avem estede distribuţie cu valoare adăugată, în sensul că repre­zentând lanivel local anumite com­panii in­ter­naţionale, completăm produselecu soluţii şi servicii particula­rizate, toate acestea împreună cupartenerii noştri".
Proiectele legate de securitatea IT vor rămâne în acest an motorulde creştere al grupului, în condiţiile în care divizia de learningeste încă la început, iar retailul online este în scădere. "Diviziade securitate a început anul foarte bine, inclusiv pentru că avemmulte proiecte începute în 2009. Ele ar fi putut fi încheiate anultrecut şi atunci cifrele ar fi arătat altfel pe 2009, dar acestlucru nu s-a întâmplat. Contractele s-au finalizat în primulsemestru aducând o creştere serioasă a cifrei de afaceri laProVision security, de peste 50%. La nivel de grup estimăm ocreştere de 10% a cifrei de afaceri", a spus Medeleanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO