Business Hi-Tech

Razboiul gigantilor din telecom: afacerile OTE si Deutsche Telekom in Romania rivalizeaza cu cele ale Orange si Vodafone

Razboiul gigantilor din telecom: afacerile OTE si Deutsche Telekom in Romania rivalizeaza cu cele ale Orange si Vodafone
03.07.2009, 00:00 95

Afacerile cumulate ale grupului OTE/Deutsche Telekom din Romania au atins anul trecut, pe fondul dublarii veniturilor Cosmote, un nivel apropiat cu cel al rivalilor Orange si Vodafone, insa eficienta operatiunilor ramane inca o problema, in conditiile in care grupul e prezent pe piata locala prin cinci firme, odata cu preluarea Zapp.

Cele cinci companii sunt Romtelecom, Cosmote, Germanos si Zapp - detinute de OTE si Deutsche Telekom si Combridge - care apartine Deutsche Telecom prin intermediul Magyar Telekom.
"Orange si Vodafone sunt niste entitati foarte clare, distincte, au toate afacerile in cadrul aceleiasi companii, in cadrul aceleiasi structuri - lucru care nu este valabil pentru OTE", a declarat pentru ZF analistul telecom Nicolae Oaca. "Daca OTE ar face o singura companie din cele cu care este prezenta pe piata locala, atunci ar avea posibilitatea de a-si reduce cheltuielile. Eu cred ca in viitor se va pune problema fuziunii dintre cele trei entitati. Numai in luna mai in trei tari, respectiv Germania, Macedonia si Croatia, Deutsche Telekom a anuntat initiative de a combina afacerile din telefonia fixa cu cea mobila. In momentul in care Deutsche Telekom va avea o prezenta mai puternica in cadrul OTE in mod sigur se va pune problema unei fuziuni a operatiunilor din Romania", a adaugat el.
Anul trecut, conform calculelor ZF, OTE si Deutsche Telekom au inregistrat pierderi de peste 90 mil. euro pe piata locala, in timp ce Orange si Vodafone au inregistrat profit. "Afacerile OTE, Orange si Vodafone sunt pe plan egal in ceea ce priveste veniturile, dar nu si din punct de vedere al eficientei", noteaza si Oaca. "Orange si Vodafone au, spre exemplu, 3.000 de angajati, in timp ce Romtelecom, Cosmote si Germanos au peste 12.000.
La Romtelecom eficienta este mai mica din cauza specificului industriei in care activeaza, de telefonie fixa." Pe de alta parte, OTE a inceput totusi pasii pentru a-si consolida afacerile din Romania prin desemnarea sefului Cosmote Romania ca responsabil si pentru afacerile Germanos din Romania. Astfel, compania nu a mai numit un inlocuitor pentru Dimitris Blatsios, fostul CEO al Germanos Romania, care lucreaza din primavara acestui an la subsidiara Cosmote din Bulgaria.
Oficialii Cosmote Romania sustin ca au inceput demersurile de integrare de cativa ani. "Integrarea operationala si organizationala a celor doua echipe este un proces intern care s-a desfasurat gradual in ultimii ani. Acest proces face parte din planurile pe termen lung ale celor doua companii inca din momentul in care si-au unit fortele si in contextul sinergiilor operationale si organizationale, departamentele Germanos Romania vor raporta direct catre Cosmote Romania si Stefanos Theocharopoulos."
Pe langa renuntarea la numirea unui nou CEO, cele doua companii au acum si un singur manager de resurse umane, care supervizeaza activitatea din ambele firme.
Oficialii operatorului precizeaza insa ca Germanos nu va disparea. "In acelasi timp, Germanos continua sa se dezvolte independent pe piata, brandul sau fiind una dintre componentele valoroase ale grupului. Cooperarea dintre activitatile operatorului si retailerului va sprijini extinderea si consolidarea pozitiilor companiilor in piata."

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO