Business Hi-Tech

Razvan Mosoiu isi pregateste proiectorul pentru Olimpiada de la Atena

05.05.2004, 00:00 182



Cand lucrezi pentru unul dintre cei mai mari producatori de calculatoare si echipamente de tehnica de calcul si vine un ziarist la tine sa te intrebe de ce e pasionat, ce ai raspunde? Evident, IT.



Ei, cam asa a sunat si raspunsul lui Razvan Mosoiu, director al departamentului de calculatoare personale din cadrul companiei Hewlett-Packard Romania.



Bine, bine, veti spune, dar cu ce ne mai poate surprinde un manager care este pasionat de tehnologia informatiei si de calculatoare? Cateodata cu modul in care isi foloseste echipamentele.



Dar sa vedem deocamdata ce are in "parcul tehnologic" managerul de la HP. Evident, aparate produse de firma pentru care lucreaza.



"In primul rand laptopul HP NC4010. Este foarte de puternic - are



procesor Pentium M la 1,6 Ghz, 1 GB de memorie, disc de 40 GB, Ethernet, modem, Bluetooth si retea WLAN", relateaza Mosoiu. Posibilitatile de conectare la Internet dar si la alte dispozitive sunt largi. Prin Bluetooth, Razvan se poate lega cu telefonul mobil la laptop sau cu laptopul la organizatorul personal ori la imprimanta si astfel are acces fara fir chiar si atunci cand calculatorul portabil se afla intr-o incapere iar perifericele in alta. Cu singura conditie ca distanta dintre ele sa nu fie mai mare de zece metri.



Prin WLAN (retea wireless) laptopul poate accesa Internetul Wi-Fi (prin unde radio) atunci cand posesorul sau se afla in apropierea unui hotspot. Cum ar fi cel montat la hotelul la care Razvan Mosoiu sta atunci cand se afla in strainatate, intr-o deplasare in interes de serviciu.



Chiar daca are atatea tehnologii incorporate, laptopul este destul de micut, are mai putin de 3 cm in grosime si cantareste numai 1,6 kg.



La el se leaga foarte bine multifunctionalul foto HP PSC 2410 care joaca rol de imprimanta, scanner, copiator, fax si cititor de carduri de memorie. De altfel, acest multifunctional a fost si punctul de pornire pentru una dintre cele mai neobisnuite experiente office pe care Mosoiu le-a trait.



"La un moment dat am avut nevoie de niste informatii dintr-o revista in limba germana. Am scanat pagina respectiva cu 2410, am aplicat un OCR (Optical Character Recognition) pentru a transforma imaginea obtinuta in text si apoi l-am tradus pe un site specializat de pe Internet (Babelfish). Evident, existau si alte alternative mai ... conventionale, dar asa toata operatiunea a durat cam cinci minute. Un curs de germana mi-ar fi luat sensibil mai mult", povesteste Mosoiu.



Echipamentul preferat al lui Razvan este insa proiectorul. Tot unul HP, pe care abia asteapta sa il vada in actiune la Olimpiada.



"Proiectorul HP MP 3130 este la fel de folositor la birou, pentru



prezentari, cat si acasa, pentru filme sau, mai ales, transmisii



sportive", spune Razvan Mosoiu. Silentios, mic si usor (are doar 1,7 kg), proiectorul este destul de performant (1.800 de lumeni si contrast 2000:1) si poate proiecta o imagine cu diagonala de pana



la 7,5 m. E inutil sa-l mai intrebi pe posesorul unui astfel de aparat daca si-ar cumpara o plasma cu diagonala de peste un metru.



Proiectorul are interfata wireless si poate prelua semnal TV cu ajutorul unui receiver. Pe care insa Mosoiu are de gand sa-l schimbe. "Imi voi inlocui receiverul curent cu o unitate combo formata dintr-un procesor de sunet si un amplificator de putere. Inca nu m-am hotarat supra marcii. Mai trebuie sa studiez piata".



Nu crede in tehnologiile fanteziste cum ar fi "frigiderul care contacteaza de capul lui casa de comenzi sau periuta de dinti care va conversa cu cuptorul cu microunde prin Bluetooth" dar crede ca unul dintre cele mai reprezentative produse ale acestui deceniu este playerul de muzica digitala conceput de Apple, iPod. Chiar si el si-a cumparat unul dar din strainatate.



Pasiunea pentru tehnologii nu este insa intamplatoare la Razvan Mosoiu. S-ar putea spune ca este chiar mostenita. "Bunicul meu a fost postas - telegrafist, tatal meu inginer electronist si fratele lui, de asemenea, asa ca am pus mana mai intai pe letcon si apoi pe creion", isi aminteste Mosoiu. "Am crescut avand ca hobby-uri electronica aplicata si navomodelismul. Am ales profilul informatica la admiterea la liceu iar dupa primul laborator de programare am stiut ce cariera vreau sa urmez. Si asa a fost", incheie Razvan.
iuliana.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO