Business Hi-Tech

Retailerul GSM Vegastel: Vrem sa vindem. 2008 va fi anul preluarilor sau fuziunilor de dealeri telecom

Retailerul GSM Vegastel: Vrem sa vindem. 2008 va fi anul preluarilor sau fuziunilor de dealeri telecom

Click pentru imaginea marita

25.02.2008, 19:52 67

Grupul local de companii de retail GSM Vegastel, cu afaceri de 18,5 mil. euro anul trecut si o retea de 90 de magazine, duce in prezent negocieri de vanzare, decizia fiind luata pe fondul maturizarii pietei locale de telefonie mobila si a scaderii profitabilitatii pe punctul de vanzare.
"Compania Vegastel este de vanzare in acest moment. Perceptia mea este ca penetrarea telefoniei mobile, ajunsa la peste 100%, numarul mare de magazine (ale tuturor operatorilor) a dus la diminuarea profitabilitatii pe punctul de vanzare. Ca o rezultanta a celor afirmate anterior, cred ca anul 2008 va fi anul fuziunilor sau preluarilor de dealeri si cristalizarea acestora in lanturi strategice pentru fiecare operator", a declarat pentru ZF Adrian Prodan, 31 de ani, administrator si proprietar al Vegastel. El nu a dorit sa precizeze companiile cu care se afla in discutii sau care ar fi potential interesate de preluarea Vegastel.
Grupul de companii Vegastel, cu sediul central in Botosani, vinde produse si servicii ale operatorilor Orange, Vodafone si Cosmote. Punctele de vanzare sunt distribuite pe trei firme: Vegastel - partener al Orange, Cosmoplus - partener al Cosmote si Voxtel - partener al Vodafone. Cel mai important partener al Vegastel este Orange Romania, numarul de magazine prin care sunt comercializate serviciile operatorului fiind de aproape 60.
Informatiile despre posibila vanzare a Vegastel circula pe piata de cateva luni, in contextul in care mai multi antreprenori locali din segmentul retailului GSM au iesit din aceste afaceri.
Adrian Prodan spune ca a decis sa iasa din afacerea de retail GSM in urma cu un an, moment din care a discutat cu mai multe companii despre o posibila tranzactie. El a confirmat informatiile potrivit carora una din companiile care a intentionat sa achizitioneze Vegastel a fost Proton, retailer GSM partener al Orange, detinut de omul de afaceri Gabriel Sandu.
"Mai concret, am fost in negocieri, in urma carora Proton si-a anulat intentia de cumparare", a spus Prodan. El a mentionat ca a purtat discutii si cu retailerul clujean Plus GSM, insa nu a primit o oferta de cumparare. Razvan si Traian Cuc, proprietarii Plus GSM, si-au vandut compania catre fondul de investitii Ged Capital, care a integrat Plus GSM in lantul retail Fonomat, al doilea de pe piata locala ca numar de magazine.
Proprietarul Vegastel spune ca esecul negocierilor de vanzare cu Proton nu reprezinta o problema atata vreme cat pe piata ar exista entitati interesate de preluarea companiei sale.
"In primul rand nu le pozitionez ca esecuri, ci ca o amanare a deciziei si schimbare a partenerilor de discutii. Pe de alta parte diminuarea rezultatelor in aceasta perioada (in anul 2007 - n. red.) a fost data, cum era si normal, de optimizarea stocurilor pe magazine in sensul diminuarii lor, pentru o preluare mai usoara. Atat timp cat intentia noastra de vanzare este cunoscuta de peste un an, nu am abandonat-o! Exista in piata entitati interesate intr-o asemenea achizitie", a spus Prodan.
"Parerea mea este ca Germanos, Fonomat, Internity vor continua dezvoltarea si vor achizitiona si alti dealeri ai celor trei operatori, dar si dealerii regionali vor avea un cuvant greu de spus in piata GSM."
Prodan afirma ca intentioneaza sa se concentreze pe dezvoltarea celorlalte afaceri pe care le detine, dupa ce va finaliza exitul de la Vegastel. El a precizat ca unul din domeniile in care este implicat este cel imobiliar, unul din proiectele este implicat fiind realizarea unei cladiri de birouri in Botosani, o investitie de 2 mil. euro.
Odata cu cresterea ratei de penetrare a telefoniei mobile la peste 100% (peste 21 de milioane de cartele sim active), pe piata locala de retail GSM au avut loc mai multe tranzactii prin care jucatori mai mici au fost preluati de operatori sau retaileri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO