Business Hi-Tech

Rezultatele financiare ale Hewlett-Packard, salvate de prezenta activa in afara SUA

Rezultatele financiare ale Hewlett-Packard, salvate de prezenta activa in afara SUA

Mark Hurd, CEO al HP, apreciaza ca este din ce in ce mai greu sa creasca veniturile companiei cu 7-8 mld. $ in fiecare an

23.11.2007, 20:33 24

In ultimele saptamani, jucatori importanti de pe piata IT&C, precum Cisco Systems si IBM (International Business Machines), au anuntat ca marile corporatii din Statele Unite isi reduc fondurile alocate achizitiilor de noi tehnologii. Insa HP nu numai ca a anuntat o evolutie puternica in al patrulea trimestru fiscal, dar a estimat ca lunile ce urmeaza vor aduce in continuare cresteri importante.
Mark Hurd, directorul executiv al companiei, nu a dorit sa ofere un raspuns clar daca a observat aceeasi tendinta raportata de Cisco sau IBM, precizand ca "in ansamblu, HP a observat un nivel constant al cererii". El a adaugat ca HP nu depinde de evolutia industriei financiare, deoarece cea mai mare parte a veniturilor companei nu provine din acest segment.
Analistii de pe Wall Street, ale caror estimari au fost depasite de catre rezultatele financiare HP in T4, au precizat ca recenta evolutie a companiei reflecta diversitatea geografica a businessului, precum si flexibilitatea HP, care poate miza si pe vanzarile catre segmentul consumer. "HP continua sa opereze eficient intr-un mediu extrem de dur si competitiv. Principalul motiv ar fi prezenta lor globala", sustine analistul Shaw Wu de la American Technology Research.
In al patrulea trimestru al acestui an, profitul net al companiei a urcat cu 28%, la 2,16 mld. dolari (1,55 mld. euro), comparativ cu nivelul de 1,7 mld. dolari (1,3 mld. euro) inregistrat in perioada similara a anului trecut. Veniturile au crescut cu 15% in trimestrul incheiat pe 31 octombrie, totalizand 28,3 mld. dolari (20,3 mld. euro), cu circa 1 mld. dolari peste propria estimare anterioara si peste nivelul propus de analisti. In T4 2006, HP a avut vanzari de 24,55 mld. dolari (19,3 mld. euro).
Pentru intregul an fiscal 2007 (incheiat pe 31 octombrie), HP a raportat un profit net de 8 mld. dolari (5,95 mld. euro) la venituri de 104,3 mld. dolari (77,68 mld. euro).
Dupa anuntarea rezultatelor financire, pretul actiunilor HP a crescut cu circa 1,7%, la 50,30 dolari (34,39 euro). Anul acesta, cotatia titlurilor companiei s-a apreciat cu 20%. HP a anuntat de asemenea ca intentioneaza sa rascumpere actiuni in valoare de 8 mld. dolari (5,46 mld. euro).
Spre deosebire de alte companii americane care activeaza pe sectorul IT si care isi obtin aproximativ 60% din venituri din piata locala, HP mizeaza pe pietele internationale pentru 65% din business, conform estimarilor analistilor din industrie. Principalul competitor Dell obtine doar 35% din venituri din afara din Statelor Unite, a precizat Wu.
Desi Hurd nu a dorit sa discute despre evolutia generala a corporatiilor din Statele Unite, el a precizat ca HP a observat o crestere modesta pe continentul nord-american in al patrulea trimestru, comparativ cu celelalte regiuni mondiale.
Excluzand modificarile survenite din cauza cursurilor de schimb, veniturile HP in America de Nord au totalizat 11,9 mld. dolari (8,55 mld. euro) in T4, in crestere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Nivelul vanzarilor a urcat cu 19% in EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa), la 11,6 mld. dolari (8,34 mld. euro), iar zona Asia-Pacific a inregistrat un avans de 20%, la 4,8 mld. dolari (3,45 mld. euro). Principala linie de business a companiei, divizia de PC-uri, a inregistrat un avans de 30% al vanzarilor, la 10,1 mld. dolari (6,9 mld. euro), in timp ce divizia imagining and printing a crescut cu doar 4%, la 7,6 mld. dolari (5,2 mld. euro). Hurd a precizat ca vanzarile pe segmentul de laptop-uri au urcat cu 49% in al patrulea trimestru.
"PC-urile continua sa aiba un succes fantastic", a declarat A. M. Sacconaghi, analist la Sanford C. Bernstein.
Pe partea de software, HP a cheltuit recent peste 6,5 mld. dolari pentru a achizitiona sase companii, iar rezultatele deja incep sa apara "dupa ce divizia de software era pe pierdere in urma cu doi ani, in ultimul trimestru fiscal a realizat un profit operational de 177 mil. dolari (127,3 mil. euro), in timp ce veniturile s-au dublat la 698 mil. dolari (501,9 mil. euro). Insa, in ciuda evolutiei favorabile, analistii se intreaba daca HP va gasi oportunitatile necesare pentru a satisface interesele investitorilor, care se asteapta sa vada un ritm constant de crestere.
Hurd a avertizat in repetate randuri analistii ca este din ce in ce mai greu ca HP sa adauge venituri de 7-8 mld. dolari (4,8 " 5,5 mld. euro) in fiecare an. El a adaugat ca va continua sa caute oportunitati de crestere a afacerilor, insa va rula in paralel un program de reducere a cheltuielilor.
Pentru viitor, Hurd, cunoscut pentru estimarile sale cumpatate, a declarat ca nivelul veniturilor in anul fiscal 2008 ar putea creste cu circa 7%, la 111,5 mld. dolari (78,62 mld. euro), o cifra ce depaseste asteptarile analistilor. Pentru primul trimestru al anului fiscal urmator, HP estimeaza ca va atinge venituri intre 27,4 si 27,5 mld. dolari (18,7 " 18,8 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO