Business Hi-Tech

Românii au adus 40 mil. $ la valoarea LinkedIn

Românii au adus 40 mil. $ la valoarea LinkedIn

Fondatorul LinkedIn Reid Hoffman (al treilea din stânga) la listarea pe bursa de la New York

Autor: Ştefan Vrabie

22.05.2011, 23:53 1180

Acţiunile LinkedIn, reţeaua de socializare pentru mediulbusiness, au crescut în a doua zi de la listare cu 109% faţă depreţul iniţial, valoarea de piaţă a reţelei sociale fiind estimatăacum la 8,8 miliarde de dolari, scrie agenţia de presă Bloomberg.Astfel, fiecare CV postat pe site valorează aproximativ 81 dedolari.

La nivel mondial, reţeaua are peste 100 de milioane deutilizatori, numărul triplându-se în ultimii doi ani. În RomâniaLinkedIn are 416.336 de membri, care au contribuit astfel lacreşterea valorii LinkedIn cu aproape 40 de milioane de dolari.

În România LinkedIn este mai folosită de femei decât de bărbaţi,iar categoria de vârstă cel mai bine reprezentată este cea autilizatorilor care au între 25 şi 34 de ani, potrivit datelor depe site. Fiecare dintre cele mai mari trei companii din România arepeste 1.000 de angajaţi cu conturi pe LinkedIn, conform datelor depe site. BCR, cea mai bancă din România, are 1.353 de angajaţi careutilizează reţeaua business LinkedIn, urmată de BRD - 1.062, iarPetrom - 1.102. Aproape 1.200 de angajaţi ai Orange, numărul unu pepiaţa locală telecom, au cont pe LinkedIn.

Acţiunile companiei americane au crescut înainte de listare dela 35 la 45 de dolari, pentru ca în primele minute de latranzacţionare să crească cu aproape 90%, la 85 de dolari. Companiaa strâns 352,8 milioane de dolari prin vânzarea a opt procente dincompanie sau 7,84 milioane de acţiuni. LinkedIn este prima reţeasocială americană care se listează la bursă, iar evoluţia ei pepiaţa de capital este văzută ca un etalon de măsură pentruviitoarele listări din această industrie, precum Facebook.

Cea mai mare reţea de socializare din lume, Facebook, ar puteafi evaluată la 94 de miliarde de dolari după o ofertă publicăiniţială, în cazul în care ar avea o creştere asemănătoare cuLinkedIn.

"Eram siguri că valoarea LinkedIn va exploda, iar aceasta este odovadă pentru apetitul enorm pentru acest val de companii deinternet de ultimă generaţie", a declarat Paul Bard, director decercetare la firma de investiţii Renaissance Capital LLC. "Vomvedea tot mai multe companii care se vor lista încercând să profitede acest val de interes."

Debutul LinkedIn reflectă potenţialul de revenire a ofertelorpublice iniţiale pentru companiile de internet care abia încep şisunt finanţate de firme de investiţii. Sequoia Capital a acumulat oparticipaţie care acum valorează 1,59 mld. dolari, iar GreylockPartners are o participaţie de 1,32 mld. dolari. Reid Hoffman,fondatorul LinkedIn şi cel mai mare acţionar, deţine 1,8 mld.dolari, în timp ce Venture Partners are 431,5 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO