Business Hi-Tech

Romtelecom a cerut ANRC sa majoreze tarifele in functie de inflatie

Romtelecom a cerut ANRC sa majoreze tarifele in functie de inflatie

Alexandrina Hirtan, vicepresedinte al ANRC: In prezent, Romtelecom este singura companie care are o putere semnificativa, iar masura nu ia in calcul companiile din segmentul telefoniei mobile, unde nu exista un operator semnificativ.

26.09.2006, 20:08 63

ANRC va supune spre consultare publica un proiect de decizie prin care urmeaza sa stabileasca formula de control al tarifelor serviciilor Romtelecom.
Potrivit unui comunicat de presa al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), formula de control se va aplica pe o perioada de trei ani, incepand cu anul 2007, si va permite Romtelecom o crestere medie maxima a tarifelor pentru serviciile cu amanuntul in functie de rata inflatiei.
Aplicarea formulei de control al tarifelor presupune transferarea catre utilizatorii finali a unui procent din cresterea de productivitate inregistrata de Romtelecom. Aceasta va permite companiei sa recupereze majorarea costurilor pe care nu le poate controla.
Potrivit ANRC, formula de control al tarifelor ofera operatorului flexibilitate la stabilirea tarifelor individuale, permitandu-i totodata sa reactioneze la schimbarile intervenite pe piata.
In plus, ANRC a stabilit si un set de limitari cu privire la majorarea tarifelor pentru serviciile ale caror preturi sunt mai mari decat costurile, precum si privind reducerea celor pentru serviciile ale caror preturi sunt sub costuri.
"In cazul operatorilor de talia Romtelecom, se practica o activitate de monitorizare de 3-4 ani a tarifelor pentru a nu incuraja o crestere exagerata a acestora", a declarat pentru ZF Alexandrina Hirtan, vicepresedinte al ANRC. "In plus se stabilesc minime si maxime ale tarifelor, astfel incat cresterea sa fie controlata si justificata", a adaugat ea.
Astfel, Romtelecom va supune spre aprobarea ANRC orice reducere de tarife a abonamentelor si apelurilor pentru acces special la Internet, precum si orice crestere a tarifelor pentru apeluri locale, nationale sau catre alte retele.
De asemenea, pentru a preveni un comportament anticoncurential, Romtelecom va trebui sa obtina acordul ANRC de fiecare data cand vor fi introduse noi pachete de servicii sau scheme de reducere a tarifelor.
Oficialii ANRC au subliniat ca masura, care este aplicata in Marea Britanie de 5-6 ani, priveste in Romania numai operatorii care pot influenta prin propria politica a preturilor intreaga piata de specialitate.
"In prezent, Romtelecom este singura companie care are o putere semnificativa, iar masura nu ia in calcul companiile din segmentul telefoniei mobile, unde nu exista un operator semnificativ", a precizat Alexandrina Hirtan.
Romtelecom a anuntat ca va studia in detaliu propunerea de decizie a ANRC si va exprima ulterior public pozitia sa.
"In momentul de fata nu putem spune daca decizia este un nou mecanism de control care este folosit si in practica europeana in domeniu, in ceea ce priveste tarifele cu amanuntul", au declarat reprezentantii Romtelecom. "Este bine ca acest proiect de decizie tine cont si de faptul ca in prezent vindem anumite produse sub costuri."
Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa din Romania, a incheiat primul semestru cu venituri de 440 mil. euro, in scadere cu 5,9% fata de intervalul ianuarie-iunie 2005, in timp ce profitul net s-a diminuat cu 75,6%, la 14,6 mil. euro, in urma pierderilor din al doilea trimestru.
Potrivit OTE, actionarul majoritar al operatorului roman, datoriile pe termen lung ale operatorului s-au diminuat cu 29 de milioane de euro, iar lichiditatile Romtelecom s-au majorat cu 42,5%, pana la 224,4 milioane de euro. Aceasta se datoreaza in mare parte reducerii traficului pe segmentul de retail, pe fondul intensificarii concurentei din partea operatorilor de cablu CATV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO