Business Hi-Tech

Romtelecom a vandut datoriile a 24.000 de clienti. Pe lista sunt si biserici si scoli

Romtelecom a vandut datoriile a 24.000 de clienti. Pe lista sunt si biserici si scoli
02.02.2010, 23:05 953

Romtelecom, cel mai mare operator local de telefonie fixa, avandut companiei EOS KSI Romania - unul dintre cei mai marirecuperatori de creante de pe piata locala, facturi neincasate dela 24.000 de clienti, potrivit unui document publicat de operatorpe Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare.

"In urma contractului de cesiune de creanta nr. 202/01/6358 dindata de 21.12.2009, incheiat intre Romtelecom in calitate de cedentsi EOS KSI Romania in calitate de cesionar, prin care cedentulRomtelecom cedeaza, transfera si vinde cesionarului EOS KSIcreantele pe care le are impotriva debitorilor sai", potrivitdatelor din document.

EOS KSI estima recuperari de creante de aproape 80 de milioanede euro in 2009. Compania lucreaza cu cea mai mare parte aoperatorilor telecom locali, potrivit unor declaratii anterioareale oficialilor EOS KSI.

Oficialii Romtelecom au confirmat pentru ZF informatia, fara aoferi detalii privind valoarea facturilor neincasate. "Asa cum erade asteptat in aceasta perioada economica, datoriile fata decompanie au crescut, dar avem in vedere o serie de initiative, inlinie cu practicile de pe piata, pentru a adresa aceasta problema",au precizat oficialii companiei.

Economia Romaniei s-a contractat in primele noua luni din 2009cu peste 7%, potrivit datelor de la Institutul National deStatistica, iar pe acest fond numarul companiilor care au intrat ininsolventa sau faliment si al persoanelor fizice care au ramas faraloc de munca a crescut puternic, determinand o crestere a numaruluide facturi neincasate.

Rata de recuperare a datoriilor a scazut puternic, astfel caRomtelecom ar putea recupera un procent situat intre 5 si 10% dinvaloarea facturilor neincasate, potrivit estimarilor de pepiata.

Si Vodafone, numarul doi pe piata locala de telefonie mobila, avandut companiei cipriote Glasro Holdings Ltd. datorii de 7milioane de euro, reprezentand facturi neincasate de la aproximativ22.000 de clienti, potrivit unui anunt publicat de asemenea peArhiva electronica de garantii reale mobiliare.

Cine nu a platit factura la Romtelecom? Manastiri,asociatii, partide, scoli, firme si persoane fizice

Pe lista celor 24.000 de clienti care nu si-au mai platitfacturile Romtelecom se numara atat persoane fizice, cat sifirme.

Lista este ingrosata insa si de zeci de biserici, atat ortodoxe,cat si romano-catolice sau reformate. Potrivit datelor dindocumentul Romtelecom, pe lista celor care nu si-au mai platitfacturile la telefon se numara Manastirea Pestera Ialomitei,parohiile Tomesti si Dragoiesti sau Parohia reformata Tamaseni.

Scolile din localitatile mici sunt de asemenea pe listadatornicilor de la care Romtelecom nu mai spera sa recuperezedirect niciun ban. Pe lista datornicilor cedati se numara Scolilecu clasele I-VIII Stana, Aron Cotrus Cergau (judetul Alba) sauMihail Sadoveanu Granicesti (judetul Suceava).

Pe lista celor care nu au platit facturile Romtelecom se numarasi partide sau diverse asociatii profesionale si ONG-uri.

La Vodafone, care nu a publicat detalii privind identitateaclientilor, cele mai mari facturi cedate au valoarea de 188.049 delei (44.000 de euro) si 91.789 de lei (22.000 de euro). Din cele22.000 de facturi cedate de Vodafone, aproape 15.000 aveau valorimai mici de 1.000 de lei (235 de euro), potrivit datelor publicatepe Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare.

Obiectiv: sa scada mai incet decat economia

Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa din Romania,si-a stabilit la inceputul lui 2009, anul de debut al crizei,obiectivul de a inregistra scaderi ale veniturilor sub rata decontractie a economiei. "Am facut eforturi pentru a reduce cat maimult posibil costurile, pentru a mentine cat de stabile posibilveniturile si pentru a oferi clientilor cele mai potrivitepropuneri pentru aceasta perioada", descrie Yorgos Ioannidis,directorul general al Romtelecom, strategia companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO