Business Hi-Tech

Romtelecom cauta venituri la retelele de cartier

13.04.2009, 18:23 12

Romtelecom a investit peste 0,5 mil. euro in lansarea unei platforme cu acoperire nationala care asigura solutii de interconectare si transport de date pentru furnizorii de servicii de acces la internet (Internet Service Provider - ISP).

Baza de clienti vizati de Romtelecom o reprezinta cei aproximativ 2.500 de furnizori de servicii de acces la internet de pe piata locala, printre care si asa-numitele "retele de cartier". Romtelecom a construit o retea separata pentru a furniza aceste servicii, iar echipamentele au fost furnizate de Alcatel-Lucent. Reteaua are opt puncte de acces in cele mai mari orase din Romania si va fi extinsa in viitor.
Oferta Romtelecom vizeaza, spre exemplu, un furnizor de servicii internet cu clienti in Craiova si Brasov, dar care nu detine o infrastructura proprie care sa faca legatura intre cele doua retele. "Pentru a conecta cele doua regiuni, un operator trebuia fie sa faca legatura printr-un operator international fie prin inchirierea unei linii de comunicatii pana in Bucuresti, de unde se realiza ulterior legatura la cealalta locatie", au precizat oficialii Romtelecom, care sustin ca solutia lansata de companie, denumita Balcan-IX, are costuri mai mici. Romtelecom se asteapta sa ajunga in cateva luni la o "masa critica de clienti". Compania ofera in cele opt locatii de acces la retea si alte servicii, precum cele de gazduire si interconectare.
Operatorii care vor deveni membri ai Balcan-IX pana la 1 iunie vor beneficia de servicii gratuite de peering local si colocare pentru echipamente pana la finalul anului.
Serviciile Balcan-IX vor fi furnizate si in tarile vecine, cum sunt Bulgaria si Moldova, prin cooperare cu Ote Globe si Deutsche Telekom.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO