Business Hi-Tech

Romtelecom incepe atacul la RCS si UPC cu televiziune prin internet

Romtelecom incepe atacul la RCS si UPC cu televiziune prin internet
08.12.2009, 23:12 190

Romtelecom, unul dintre cei mai mari operatori telecom locali, alansat in 10 dintre cele mai mari orase din Romania, printre careBucuresti, Sibiu si Iasi, serviciile de televiziune prin internet(Internet Protocol Television - IPTV), care vor fi disponibilepentru clientii companiei care au o linie de telefonie fixa siacces la internet la o viteza de cel putin 8 Mbps. Romtelecomdevine astfel primul operator telecom local care lanseaza in maimulte orase din Romania servicii prin tehnologia IPTV, nisa pe careactiva pana acum doar compania locala Ines, care acoperea doarBucurestiul si orasul Voluntari.

Compania are trei milioane de clienti pe telefonia fixa si cateaproximativ 800.000 de utilizatori pe televiziunea prin satelit siinternet. Chiar daca unii clienti au renuntat la serviciilecompaniei, firele Romtelecom sunt insa in continuare prezente inpeste patru milioane de case si sedii de companii.

Potrivit oficialilor Romtelecom, compania este capabila sa ofereserviciul IPTV pentru cateva "zeci de mii de clienti".

Care este miza intrarii Romtelecom pe IPTV? Una dintre cele maievidente explicatii este retentia clientilor de telefonie fixa - unserviciu oferit gratuit de rivalii de la RCS&RDS, dar siincurajarea clientilor actuali sa migreze spre net la viteze - siastfel tarife - mai mari.

Dar lansarea IPTV ajuta Romtelecom sa repare si gresealaistorica de a vinde in 2005 catre actualul UPC primul operator decablu TV din Bucuresti care isi instalase o infrastructura de fibraoptica. Un an mai tarziu dupa vanzare managementul realiza caRomtelecom nu poate rezista pe piata doar cu telefonie fixa silansa televiziunea prin satelit Dolce, profitand si de faptul caactionarul principal - grupul elen OTE - detinea infrastructuranecesara de comunicatii prin satelit. In trei ani de zileRomtelecom a ajuns printr-o campanie agresiva de preturi sipromovare numarul doi pe satelit TV, cu peste 800.000 de clienti -insa acest lucru nu ajunge, dupa cum o arata actiunilecompaniei.

Yorgos Ioannidis, CEO al Romtelecom, nu se ascunde de altfel saspuna care e telul sau: "Actuala strategie a companiei este de adeveni treptat numarul 1 in zona de divertisment, iar acest lucrupresupune sa fim capabili sa oferim servicii TV, jocuri".

Compania nu isi poate atinge insa acest obiectiv daca nu oferasi acele servicii care aduc oamenii in casieriile operatorilortelecom: televiziunea de inalta definitie (HD), recorderul digital(posibilitatea de a inregistra si revedea emisiuni TV) sicontinutul video la cerere.

Platforma IPTV, instalata de Romtelecom pe baza unei solutiiEricsson, permite furnizarea tuturor acestor servicii, pe caremomentan le ofera in Romania doar UPC. Baza de clienti vizata: ceiaproape un milion de romani care au cumparat un televizor HD sicare sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru a vedea si continutde calitate. Printre posturile TV locale care emit in format HDsunt TVR si PRO TV.

Cum ajunge insa semnalul TV pe televizoarele clientilorRomtelecom? Pentru a putea folosi si serviciile IPTV clientiitrebuie sa instaleze un nou echipament, receptorul IPTV, pe langacel utilizat pentru utilizarea serviciilor internet. ReceptoareleIPTV sunt de mai multe tipuri, respectiv un model simplu, care nupermite furnizarea unor servicii suplimentare, si modele maicomplexe, care includ si un hard disc. Modelele cu hard disc aufunctia de inregistrare video (Digital Video Recording), carepermite inregistrarea emisiunilor difuzate de posturile TV pentru aputea fi vizualizate oricand ulterior. O problema pentru Romtelecomeste insa pretul acestui receptor, 99 de euro plus TVA, inconditiile in care UPC ofera gratuit in custodie echipamentul DVRHD.

In acest moment Romtelecom ofera prin tehnologia IPTV un pachetde aproximativ 20 de posturi TV, cu un cost de 3,45 euro pe luna,urmand ca in viitor compania sa extinda numarul de programe si saofere si pachete optionale de posturi TV. Serviciul IPTV alRomtelecom, denumit Dolce Interactiv, va fi disponibil din aceastaluna in urmatoarele orase: Bucuresti, Iasi, Constanta, Timisoara,Cluj-Napoca, Ploiesti, Braila, Piatra-Neamt, Sibiu si Bacau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO