Business Hi-Tech

Seful Motorola, pe picior de plecare

13.07.2007, 20:55 16

Ed Zander, presedinte si CEO al Motorola, este in pericol sa-si piarda postul dupa ce vanzarile companiei au dezamagit investitorii pentru a treia oara in acest an, scrie Bloomberg.
Actiunile tranzactionate in Germania au scazut cu patru procente fata de pretul de inchidere stabilit pe pietele americane. In acest an actiunile Motorola au scazut, fara cele patru procente pierdute ieri, cu circa 13%. Zander a declarat ca al doilea mare producator de telefoane mobile din lume va anunta pierderi si in al doilea trimestru fiscal, vanzarile scazand la o valoare cuprinsa intre 8,6 mld. $ (6,254 mld. euro) si 8,7 mld. $(6,326 mld. euro), sub tinta de 9,4 mld. $ (6,836 mld. euro) anuntata in luna aprilie a acestui an.
"In aceasta industrie, daca te duci in jos, e foarte greu sa revii", a declarat Matthew Kelmon, administrator de fonduri la compania Kelmoore Investment Co. din San Francisco, care detine peste 110.000 de actiuni Motorola. "Au nevoie de un nou inceput", adauga el.
Zander, 60 de ani, n-a reusit sa repete succesul inregistrat de Motorola cu telefoanele mobile din seria Razr, lansate pe piata in 2004. Acest lucru a pus compania intr-o postura dificila, in contextul competitiei dure cu Nokia, Samsung Electronics Co. si nou-venitul din industria telefoanelor mobile, Apple Inc. Razr2, programat sa fie lansat pe piata in aceasta luna, nu va aduce probabil aceleasi marje de profit pe care le asigura alte telefoane cu functii avansate, estimeaza Lawrence Harris, analist la compania Oppenheimer & Co. din New York.
Motorola nu a anuntat deocamdata pretul pentru mobilele Razr2, care sunt mai subtiri decat modelele precedente si includ un spatiu de stocare mai ridicat pentru muzica in format digital. Modelul anterior Razr se vinde in prezent cu doar 29,9$ pentru utilizatorii care il achizitioneaza odata cu incheierea unui abonament pentru servicii de telefonie mobila.
Harris, considerat unul dintre cei mai exacti analisti ai pietei de echipamente telecom, estimeaza ca Razr2 se va vinde la un pret de aproximativ 199 de dolari pentru utilizatorii cu abonament - ceea ce reprezinta o treime din pretul celui mai scump model iPhone.
Apple iPhone s-a vandut in aproximativ 700.000 de exemplare in primul week-end de la lansarea pe piata pe 29 iunie, conform estimarilor realizate de analistul David Bailey de la Goldman Sachs.
"Multi investitori simt ca Ed Zander ar putea lua in considerare ideea de a renunta la conducerea Motorola pentru a face loc unei infuzii de sange proaspat in companie", declara Pablo Perez-Fernandez, analist la compania Global Crown Capital din San Francisco. "El nu a reusit sa creeze niste succesori pentru Razr si nu a articulat o strategie pentru a ajuta Motorola sa-si recastige pozitia pierduta, in afara programului sau de reducere a costurilor".
Sony Ericsson, care si-a publicat de asemenea rezultatele financiare, a anuntat ca profitul pentru cel de-al doilea trimestru a crescut cu 54%. Al patrulea mare jucator de pe piata mondiala de telefoane mobile a citat cererea ridicata pentru telefonul cu functii avansate de player mp3 W880i pentru rezultatele financiare pozitive.
Motorola va inregistra in schimb o pierdere de pana la 4 centi pe actiune, conform datelor preliminare publicate de companie.
"Investitorii se asteptau la un trimestru slab, dar acesta se dovedeste a fi mai slab decat s-ar fi asteptat", a declarat Mark McKechnie, analist la compania American Technology Research din San Francisco, care a lucrat la Motorola in anii '80. Motorola este compania care a inventat telefonul mobil si care a dominat candva aceasta industrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO