Business Hi-Tech

Şeful Nokia despre achiziţia Motorola: Cine vinde telefoane cu Android să se teamă

Şeful Nokia despre achiziţia Motorola: Cine vinde telefoane cu Android să se teamă

Autor: Ştefan Vrabie

19.08.2011, 00:04 3616

"Producătorii de smartphone-uri cu sistem de operare Android ar trebui să fie îngrijoraţi cu privire la achiziţia companiei Motorola de către Google", a spus Stephen Elop, directorul executiv al Nokia.

Cel mai mare producător de telefoane mobile din lume a semnat un parteneriat cu rivalul Google, Microsoft, pentru sistemul de operare mobil Windows Phone 7 care va înlocui platforma Symbian de pe smartphone-urile Nokia, în timp ce alte companii precum Samsung sau HTC au pariat pe Android, scrie agenţia de presă Reuters.

Cu toate acestea, planul Google de a cumpăra Motorola pentru 12,5 miliarde de dolari a generat o oarecare îngrijorare cu privire la faptul că Motorola va beneficia de un tratament preferenţial faţă de alţi parteneri ai Google precum Samsung sau HTC.

Directorul executiv Nokia a spus că aceste îngrijorări sunt justificate. "Dacă aş fi un producător de smartphone-uri Android sau un operator de telefonie mobilă sau oricine cu o implicare în acest mediu, aş pune mâna pe telefon şi aş începe să sun executivi Google să le spun «Văd semne de pericol înainte»", a declarat Elop. Ştefan Vrabie

În ceea ce priveşte Nokia, Elop a sugerat faptul că mutarea Google oferă o logică pentru care Nokia a făcut un parteneriat cu Microsoft. ãLa aflarea achiziţiei Google mi-a fost foarte clară importanţa pe care o are un al treilea ecosistem şi importanţa parteneriatului pe care l-am anunţat în februarie", a afirmat Elop.

El a mai spus că de la anunţul din februarie cu privire la parteneriatul cu Microsoft şi până acum, între 25.000 şi 30.000 de aplicaţii au fost dezvoltate pentru platforma Windows Phone 7.

Înainte ca Elop să devină directorul executiv al Nokia, el a fost preşedintele diviziei de afaceri Microsoft.

Acţiunile Nokia, cel mai mare producător de telefoane din lume, care are în România afaceri de peste un miliard de euro, au crescut luni cu peste 10% după anunţul privind preluarea Motorola Mobility de către Google. Titlurile Nokia au scăzut cu aproximativ 45% de la începutul acestui an, generând zvonuri că acţiunile ar putea ajunge suficient de ieftine pentru a atrage o ofertă de preluare a companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO