Business Hi-Tech

Şeful UPC se retrage: A fost dificil, dar mi-am atins obiectivele

Şeful UPC se retrage: A fost dificil, dar mi-am atins obiectivele

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

11.11.2010, 23:15 53

Mandatul de 2 ani şi opt luni în fruntea operaţiunilor UPC peuna dintre cele mai dure pieţe telecom din Eu ropa a fost unadintre cele mai dificile şi în acelaşi timp interesante ex perienţedin cariera de peste 40 de ani în in dustria de comunicaţii, spune,într-un interviu pentru ZF, americanul Jack Mikaloff.

În vârstă de 63 de ani, Mikaloff se va retrage din activitate îndecembrie şi va fi înlocuit în funcţie de Severina Pascu, directorul financiar al companiei.

Mikaloff a venit în România la începutul anului 2008 într-unmoment în care compania pierdea clienţi pe fondul competiţiei durecu RCS&RDS şi Romtelecom, iar o mare parte dintre membriiechipei de top-management plecaseră sau îşi anunţaseră retragereadin companie.

UPC tocmai pierduse numărul unu pe piaţa TV în faţa RCS&RDS,astfel că acţio narul majoritar luase decizia să-l schimbe dinfuncţie pe americanul Richard Anderson, care conducea compania depeste 8 ani.

"Pentrumine, când am venit aici, una dintre responsabilităţi a fost săschimb direcţia în care mergea compania şi acest lucru a pre supusmulte schimbări, printre care ajus tarea corectă a mărimiicompaniei, incluzând aici actuali za rea echipei de manage ment,solidificarea şi stabilizarea afacerii", declară Mikaloff.

Sub conducerea lui Mikaloff, UPC şi-a efi cientizat puternicactivitatea, una dintre mă surile cele mai vizibile fiind reducereanumă rului de angajaţi, de la 2.422 la finele lui 2007 la 1.551 lasfârşitul anului trecut.

Jack Mikaloff, care avea deja o experienţă semnificativă înoperaţiuni - fiind anterior, printre altele, şi director executival UPC Franţa, a acce lerat integrarea operaţională a compa niilormai mici achiziţionate în trecut de UPC şi a făcut schimbări înmodul de operare al departamentului de relaţii cu clienţii alUPC.

"Să transformi o companie este o sarcină dificilă în sine, darsă transformi o companie în mijlocul unei competiţii foarte dure,foarte intense, nu este simplu. La această situaţie s-a adăugat şicriza financiară care nu a ajutat deloc acestei situaţii". Trăgândlinie, Mikaloff spune că este mulţumit de rezultate şi că şi-aatins obiectivele de la preluarea mandatului.

În ceea ce priveşte rolul său în desemnarea succesorului lafuncţia de CEO, Mikaloff afirmă că preluarea mandatului de cătreSeverina Pascu, 36 de ani, director financiar al UPC din 2008, afost agreată de mai mult timp cu grupul. "Mi-am făcut clare acesteintenţii, iar eu cred că ea a fost cel mai bun candidat pentruaceastă poziţie", spune el, adăugând că unul dintre lucrurile încare "crede cu putere este planificarea succesiunii."

De ce Severina Pascu? "Ea a fost în fapt primul manager pe carel-am angajat după ce am venit în România. Am constatat rapid că areexperienţă şi de asemenea şi abilităţile de a deveni un lider şi deaceea am încercat să îi cultiv aceste calităţi. În această perioadăea a participat la toate deciziile luate de companie, a fost expusăla ce am fost expus şi eu din punctul de vedere al businessului. Afost practic mâna mea dreaptă, persoana cu care cauţi idei, cu carete consulţi pentru a alege oamenii cheie. Ea a jucat acestrol".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO