Business Hi-Tech

SIVECO se uita dupa noi achizitii in regiune, in primul rand printre parteneri

SIVECO se uita dupa noi achizitii in regiune, in primul rand printre parteneri

Click pentru imaginea marita

29.02.2008, 19:58 26

SIVECO, cel mai mare producator de soft de pe piata locala, cu afaceri estimate in acest an la 84 mil. dolari, a intrat printr-o achizitie pe piata bulgara si are in plan si alte doua - trei tranzactii similare pentru a castiga cota de piata pe pietele din regiune, unde se inregistreaza cele mai ridicate ritmuri de crestere ale pietei IT.
Irina Socol, CEO si actionar al SIVECO, spune ca pe langa ritmul de crestere al pietei IT din Bulgaria, de 15-20% fata de 2-3% in Occident, au existat si alti factori care au determinat achizitia Latona.
"Am intrat pe piata bulgara pentru ca Romania a intrat in acelasi timp cu tara vecina in UE si, in acelasi timp, pentru ca acele sisteme IT care nu exista la noi nu exista nici la ei. Din acest motiv ne este foarte usor sa realizam si in Bulgaria proiecte realizate in Romania", a spus seful SIVECO. "Pe de alta parte, si distantele sunt mici, astfel ca este foarte usoara si deplasarea in Bulgaria. Drumul pana in capitala Bulgariei, la Sofia, este echivalent cu un drum Bucuresti - Iasi, de exemplu. Potentialul pietei este urias si in Bulgaria si in Romania, pentru ca deocamdata cheltuielile pe soft si servicii au un procent redus din totalul pietei. In mod normal, aceasta piata ar trebui sa ajunga la 40-50% din totalul pietei de IT si comunicatii. Potentialul de crestere este deci enorm", a adaugat Irina Socol.
SIVECO a preluat firma bulgareasca Latona, o companie infiintata in 1995 si specializata in tehnologia informatiei si consultanta pentru afaceri, in cadrul unei tranzactii cu o valoare totala de 3 mil. euro. Majoritatea proiectelor realizate de Latona au vizat colaborari cu institutii guvernamentale si intreprinderi mari.
Latona are in prezent 50 de angajati, dar Irina Socol a estimat ca numarul acestora se va dubla pana la finele anului. Odata cu preluarea controlului firmei, SIVECO va schimba si managementul firmei bulgare.
Tranzactia de preluare a fost incheiata la data de 28 ianuarie.
Firma romaneasca afirma ca va continua sa se extinda in Bulgaria, dar nu printr-o alta achizitie, ci prin dezvoltarea retelei de parteneri.
"In prezent avem aproximativ 7 parteneri in Bulgaria, dar urmarim sa replicam modelul de dezvoltare din Romania, de a avea un partener in fiecare regiune. Am utilizat acest model de extindere in Romania, de a crea parteneriate cu companii in fiecare regiune din tara, si acesta a fost de succes", a spus Socol.
Mai multe companii IT din Romania, printre care Tornado Sistems, genesys Distributie, Wizrom sau Totalsoft au intrat sau intentioneaza sa intre pe piata bulgara.
Directorul executiv al Siveco afirma ca firma pe care o conduce negociaza deja alte doua sau trei achizitii.
"Avem doua - trei achizitii in curs de negociere, dintre care unele si in Romania. Avem chiar mai multi bani decat putem cheltui, ceea ce nu este neaparat un lucru bun. Nu pot sa spun acum ce vom face incepand de anul viitor privind achizitiile. Vom vedea, pentru ca Siveco nu are datorii la banci si atunci ritmul de extinderea ar putea fi altul", a explicat Socol. "Achizitiile nu pot fi incheiate foarte repede, spre exemplu negocierile cu firma bulgara au durat un an de zile. Este bine sa lucrezi in primul rand cu firma pe care intentionezi sa o cumperi, cum este cazul nostru acum, pentru ca astfel reduci riscurile la care te expui printr-o asemenea tranzactie."
In ce priveste oportunitatile de crestere, atat pe piata bulgara cat si pe cea locala, Socol afirma ca una dintre cele mai mari preocupari ale firmei este participarea la proiecte finantate din fonduri structurale europene, in conditiile in care cheltuielile de la bugetul de stat pe IT&C sunt relativ reduse.
"Fondurile structurale de la UE sunt o oportunitate importanta - acestea sunt fondurile care trebuie sa fie cheltuite in urmatorii trei ani. Cheltuielile statului pe piata IT sunt destul de mici, insa, cum spuneam, fondurile structurale europene reprezinta una din cele mai importante tinte", a spus Socol.
Siveco are in plan atingerea unei cifre de afaceri de 84 mil. $ (57,3 mil. euro). Compania a facut anul trecut un profit operational (EBITDA) de 10 mil. $, iar pentru acest an intentioneaza sa mentina rata profitului EBITDA la 15% din cifra de afaceri.
Pornind de la valoarea profitului, Socol spune ca SIVECO avea la finele anului trecut o valoare de piata de 100 mil. dolari.
"Valoarea de piata a Siveco era la finele anului trecut de 100 de milioane de dolari, este o evaluare conservatoare, realista - de bun-simt, as spune. Probabil ca intre timp valoarea companiei a crescut. Evaluarea a fost facuta de cele doua fonduri care sunt in actionariatul nostru, dar si de alte fonduri", a spus ea.
In ce priveste posibilitatea ca actionarii sa decida sa vanda compania in acest an, Irina Socol ? care este si actionar, a evitat un raspuns clar, precizand insa ca pana acum acest lucru nu s-a intamplat pentru ca nicio oferta nu a fost suficient de buna.
"Pentru a avea in acest an o tranzactie care sa aiba drept obiect Siveco ar trebui sa primim o oferta foarte avantajoasa. Am primit foarte multe oferte, printre care si de la Asesoft, insa niciuna nu a fost atat de avantajoasa, iar, pe de alta parte, acest lucru ? vanzarea de actiuni, nu este pe agenda noastra in acest an si nu a fost nici anul trecut. Pe de alta parte, nu pot spune nici ca in acest an nu se va intampla nimic. Contractul dintre Siveco si fondurile de investitii din actionariat este unul extrem de complex, astfel ca modalitatile prin care poate avea loc o tranzactie avand ca obiect Siveco sunt multiple. O posibilitate poate fi si listarea la bursa. Nu exista deci o reteta unica pentru ca fiecare parte are de respectat o serie de constrangeri prevazute in contract", a incheiat ea.

Tranzactie?
Asesoft: Actionarii SIVECO vor sa vanda tot. Am facut o oferta de 100 mil. $

Sebastian Ghita, proprietarul grupului local de companii Asesoft, cu afaceri de 150 mil. euro anul trecut, afirma ca a depus in scris o noua oferta de preluare de actiuni la SIVECO, de aceasta data pentru intreg pachetul de actiuni. El declarase in luna septembrie a anului trecut ca a depus o oferta pentru 22,5% din SIVECO.
In ce priveste oferta de anul trecut, Ghita spune ca "actionarii SIVECO au optat pentru vanzarea pachetului integral de actiuni ca reactie la oferta noastra anterioara, motiv pentru care am evaluat achizitionarea intregului pachet de actiuni. Lansarea ofertei pentru intregul pachet vine ca urmare a optiunii actionarilor SIVECO de a vinde impreuna actiunile detinute in afacere".
Ghita spune ca asteapta un raspuns pana luna viitoare la oferta scrisa depusa la SIVECO. "Tranzactia este acum in punctul in care se incearca gasirea unor oferte mai bune decat aceea facuta de Asesoft. Actionarii care incearca gasirea unei oferte mai bune s-au angajat sa aduca aceste oferte pana la mijlocul lunii martie. Speram astfel ca undeva la jumatatea lunii martie sa avem o concluzie cu privire la oferta lansata", a spus Ghita pentru ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO