Business Hi-Tech

Softwin surprinde cu anuntul unei investitii de 100 mil. dolari in dezvoltare pana in 2010

Softwin surprinde cu anuntul unei investitii de 100 mil. dolari in dezvoltare pana in 2010

Florin Talpes, presedintele Softwin: Anul acesta vizam consolidarea pozitiei pe pietele Europei Occidentale, dar si in SUA.

13.07.2006, 20:00 21

Compania romaneasca Softwin, unul din principalii producatori de software si furnizor de servicii IT de pe piata locala, a luat ieri prin surprindere reprezentantii industriei locale de profil, odata cu anuntul unui plan de investitii in dezvoltare de peste 100 de milioane de dolari (aproximativ 80 de milioane de euro) pana in 2010.
Suma ar urma sa fie alocata pentru extinderea internationala a marcii BitDefender, prin deschiderea de filiale pe piete externe si dezvoltarea lantului de distributie, conform companiei. Anuntul a surprins mai ales pentru ca Softwin a anuntat pe anul trecut o cifra de afaceri de 14,5 milioane de euro si un profit de 3 milioane de euro, conform datelor disponibile pe pagina web a Ministerului Finantelor.
Contactati de ZF, jucatori importanti din industria locala de soft au comentat rezervat anuntul companiei. "De obicei, investitiile reprezinta un procent din cifra de afaceri", a comentat unul dintre ei. "Cifra mi se pare mare, dar nu pot decat sa sper ca vor reusi", a comentat un altul.
Pe de alta parte, reprezentantii companiei sustin ca cifra este sustenabila, in conditiile in care veniturile generate pe plan global de divizia de securitate BitDefender au fost de 30 de milioane de dolari anul trecut si vor depasi in acest an 80 de milioane de dolari.
Conform Softwin, diferenta dintre cifrele mentionate si veniturile nete ale companiei este data de cheltuielile operationale cu reteaua de distributie (margini, comisioane, bonusuri etc.). Potrivit propriilor estimari, BitDefender va detine la sfarsitul lui 2008 o cota de 2% din piata mondiala de solutii antivirus, cu vanzari anuale de peste 120 de milioane de dolari.
"Anul acesta vizam consolidarea pozitiei pe pietele Europei Occidentale, unde am cunoscut deja succese in vanzari si notorietate, dar si in SUA, unde prevedem o absorbtie de piata de circa 10 milioane de dolari pentru produsele BitDefender; incepand de anul viitor, ne vom orienta puternic si catre continentul asiatic", spune presedintele Softwin, Florin Talpes.
In ce priveste sursa acestor investitii, reprezentantii companiei afirma ca Softwin va urma "o politica de dezvoltare organica bazata pe autofinantare".
"Investitia anuntata este vitala pentru dezvoltarea business-ului intr-un mediu extrem de concurential cum este cel al securitatii informatiei si in piete precum SUA, Europa de Vest sau Japonia, iar suma este proportionala cu planurile de dezvoltare", conform oficialilor Softwin.
In ce priveste destinatia celor 100 de milioane de dolari, "peste 40% din aceasta suma va fi investita in marketing (comunicare, PR, research, evenimente), iar un alt procent semnificativ se va duce in consolidarea resurselor umane ale companiei, in dezvoltarea parteneriatelor, consolidarea companiei si a structurilor sale.
Cheltuielile operational-administrative reprezinta aproximativ 10%", au precizat pentru ZF oficialii companiei Softwin.
BitDefender are filiale in Germania, Spania, Marea Britanie si Statele Unite, precum si parteneri locali in alte 53 de tari. Aplicatia este distribuita online in peste 96 de tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO