Business Hi-Tech

Sony si Dell platesc o factura de 400 mil. dolari pentru retragerea bateriilor defecte

17.08.2006, 19:08 17

Retragerea de pe piata de catre compania Dell, cel mai mare producator de PC-uri, a 4,1 milioane de baterii pentru laptop-uri produse de Sony poate costa, in opinia analistilor, aproximativ 400 mil. dolari (314 mil. euro), scrie International Herald Tribune.
Aceasta operatiune, cea mai mare din istoria industriei, va creste costurile de productie, transport si marketing ale Dell cu peste 200 mil. dolari (157 mil. euro), a declarat Roger Kay, analist la Endpoint Technologies Associates. Dar, analistii Benjamin Reitzes si Cindy Shaw sunt de parere ca cheltuielile se vor ridica in total la aproximativ 400 mil. $ (314 mil. euro).
Bateriile retrase de pe piata au fost incorporate in sistemele portabile din seriile Latitude, Inspiron si Precision, vandute in perioada aprilie 2004 si iulie 2006, scrie International Herald Tribune. Compania Dell va livra noi baterii proprietarilor de computere afectate, a declarat vicepresedintele Dell, Alexander Gruzen.
Kay sustine ca factura retragerii de pe piata a bateriilor va fi impartita intre cele doua companii. Calculele sale au plecat de la estimarea ca pretul de vanzare al unei baterii va fi de 25 $ (20 de euro), iar rambursarea vechilor baterii si livrarea celor noi vor costa aproximativ 20 de dolari (15,7 euro).
Oficialii companiei Sony au declarat ca vor plati Dell costurile retragerii milioanelor de baterii care vor fi distruse. Pe de alta parte, retragerea bateriilor poate costa Sony aproximativ 12 mld. yeni (81 mil. euro), conform declaratiei lui Hitoshi Kuriyama, analist la Merrill Lynch Japan Securities. Sony, prima companie care a comercializat baterii cu electrozi de litiu-ion, vinde anual baterii in valoare de 80 mld. yeni (540 mil. euro), a adaugat Kuriyama, care este si actionar la Sony.
Compania Dell este ingrijorata de cazurile numeroase in care laptop-urile sale au luat foc in ultimele luni. Spre exemplu, in luna iunie, un notebook Dell a luat foc in timpul unei conferinte tinute intr-un hotel din Osaka. In luna iulie, pompierii din Vernon Hills, Illinois, au fost solicitati sa stinga, in cladirea de birouri a companiei Tetra Pak, un notebook suficient de supraincalzit pentru a aprinde masa pe care se afla. In aceeasi luna, in Nevada, un camion a explodat, dupa ce rezervorul de combustibil a fost cuprins de flacarile provocate de un notebook Dell care a luat foc in cabina.
"Cineva va sfarsi prin a fi omorat", se teme Thomas Forqueran, proprietarul computerului si al camionului, care a subliniat riscurile unor astfel de evenimente.
Dar bateriile reprezinta cea mai recenta problema a companiei Dell care se lupta cu vanzari si profituri sub asteptari, care au provocat deprecierea actiunilor companiei cu peste 40% in ultimul an. De asemenea, compania a cheltuit 100 mil. $ pentru imbunatatirea serviciului pentru clienti.
In timp ce Sony si alti producatori de PC-uri afirma ca problemele s-au limitat la echipamentele produse de Dell, operatiunile de retragere a bateriilor s-ar putea extinde, spune Kay, si la HP si Lenovo, care folosesc, de asemenea, componente Sony.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO