Business Hi-Tech

Spectrul aglomerat ridica probleme expansiunii televiziunii pe mobil din Europa

20.02.2007, 19:36 17

Industria telecom din Europa cauta benzi de frecvente mai inalte pentru a permite consumatorilor acces la televiziunea mobila, scrie presa internationala. Aceasta ar putea determina cresterea cheltuielilor pentru producatorii de dispozitive mobile si operatorii telecom, ceea ce se va traduce in preturi mai mari pentru consumatorul final, ingreunand astfel dezvoltarea afacerii chiar inainte ca ea sa inceapa.
Cei mai mari jucatori pe piata telefoanelor mobile, in frunte cu Nokia, incearca standardizarea unui spectru de transmisie DVB-H, asemanator cu traditionala banda UHF pentru televiziunea analogica. Standardul insa nu poate fi adoptat pana cand toate transmisiile analogice din Europa sunt oprite - eveniment ce ar trebui sa se finalizeze pana in anul 2012.
"Unul din factorii fundamentali care afecteaza industria este disponibilitatea frecventelor", a declarat Peter MacAvock, director executiv al DVB Project.
Producatorii de telefoane mobile si operatorii telecom au realizat potentialul lucrativ al pietei televiziunii mobile, insa doar cateva tari au alocat un spectru de frecvente dedicat pentru reteua de televiziune mobila. "Este un dezastru. Ar putea trece ani buni pana cand exista un spectru alocat pentru DVB-H", sustine Ben Wood, consultant la CCS Insights.
Analistii de la Strategy Analytics se asteapta ca anul acesta sa se comercializeze 20 milioane de telefoane mobile capabile sa receptioneze transmisii TV.
Operatorii telecom spera ca veniturile suplimentare aduse de serviciile de televiziune mobila - care ar putea genera 5-10 euro in plus pe luna pentru fiecare utilizator - sa acopere declinul veniturilor in cazul apelurilor de voce.
Numerosi operatori deja vand servicii de televiziune mobila in cadrul pachetelor 3G, insa calitatea si numarul de canale disponibile sunt limitate. Executivii din industrie spera ca ascensiunea 3G sa starneasca interesul consumatorilor pentru televiziunea mobila.
"La un moment dat, reteaua va atinge capacitatea maxima. Atunci ar fi intelept sa trecem la transmisii DVB-H", a declarat Harri Mannisto, director al diviziei multimedia de la Nokia.
In cadrul conferintei 3GSM, DVB Project a anuntat ca a aprobat specificatiile tehnice pentru banda S, oferind un spectru de frecvente inalte in Europa pentru transmisiile de televiziune pentru telefoane mobile.
DVB-SH va concura, printre altele, cu tehnologia MediaFLO de la Qualcomm si MBMS de la Ericsson. Analistul Neil Mawston de la Strategy Analytics considera ca fragmentarea industriei este o problema serioasa. Iar "principala problema a standardului (DVB-SH - n. r.) este ca firmele de top din industrie nu-l sustin", a adaugat Mawston.
Standardul DVB-SH va folosi un spectru de frecvente care se va suprapune peste cel al retelelor 3G, ceea ce le va permite abonatilor 3G receptia a maxim 90 de canale, a precizat un oficial Alcatel-Lucent, cel mai mare sustinator al standardului.
Comisia Europeana investigheaza posibilitatea deschiderii partiale a benzii L pentru televiziunea mobila in Europa. Oficialul Viviane Reding va anunta intentiile comisiei in luna martie, in cadrul expozitiei CeBIT din Germania. Insa construirea unei retele pentru banda L presupune costuri de doua-trei ori mai mari decat pentru banda UHF si ar ridica cheltuielile pentru producatorii de telefoane mobile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO