Business Hi-Tech

Start peste asteptari pentru iPhone: 500.000 de unitati vandute in doua zile

Start peste asteptari pentru iPhone: 500.000 de unitati vandute in doua zile

HTC Touch

03.07.2007, 19:23 20

Apple ar fi comercializat aproximativ 500.000 de dispozitive iPhone in primele doua zile de la lansare, aproape dublu decat cele mai optimiste estimari, scrie presa internationala.
Analistul Gene Munster de la Piper Jaffray a publicat o nota prin care preciza ca Apple a vandut jumatate de milion de unitati de la lansarea oficiala (vineri, 29 iunie, ora 18:00) pana la sfarsitul week-endului. Pentru primele doua zile, Munster se astepta ca Apple sa comercializeze 200.000 de unitati.
Potrivit unui studiu efectuat de Piper Jaffray, circa 95% din cumparatorii din San Francisco, New York si Minneapolis au achizitionat modelul de top, cu memorie interna de 8 GB, care costa 599 dolari (444,6 euro). Dintre acestia, jumatate erau clienti noi pentru operatorul AT&T, partener exclusiv Apple pentru Statele Unite, ceea ce inseamna ca aproximativ 238.000 de persoane au renuntat la serviciile operatorilor rivali pentru a-si achizitiona un iPhone.
In ciuda numarului limitat de aparate din magazinele AT&T si a problemelor legate de activarea cartelelor SIM, se pare ca iPhone a avut parte de un debut excelent, subliniind faptul ca Steve Jobs, directorul executiv Apple, ar putea sa-si atinga obiectivul propus - acela ca iPhone sa devina la fel de profitabil precum iPod. Jobs a estimat ca iPhone va deveni al treilea mare business Apple, dupa computere personale Macintosh si player-ul iPod, care genereaza invidividual vanzari anuale de 10 mld. dolari (7,42 mld. euro).
In luna ianuarie a acestui an, in cadrul conferintei MacWorld in care Jobs a anuntat si prezentat ceea ce analistii numesc cel mai asteptat telefon de la Graham Bell incoace, oficialul Apple a precizat ca firma si-a propus sa comercializeze 10 milioane de dispozitive iPhone pana in 2008, in incercarea de a acapara 1% din piata telefoanelor mobile.
Potrivit unui studiu al firmei Global Equities Research, citat de Bloomberg, Apple ar fi vandut 200.000 de dispozitive iPhone in San Francisco, in primele 24 de ore de la lansare.
Dintre acestea, 72.000 au fost comercializate de operatorul AT&T, care a epuizat stocurile in majoritatea celor 1.800 de magazine ale sale, a declarat analistul Trip Chowdhry.
Bill Shope de la J. P. Morgan Securities estimeaza ca Apple a vandut 312.000 de unitati peste weekend, o cifra in linie cu estimarile generale propuse de analisti inainte de lansarea dispozitivului (intre 50.000 si 200.000 de unitati).
iPhone, a carui principala caracteristica este ecranul tactil ce implementeaza noua tehnologie multi-touch, costa 499 dolari (370,7 euro) sau 599 dolari (445 euro), in functie de capacitatea interna de stocare (4 sau 8 GB).
Dispozitivul se vinde online cu un pret mediu de 740 de dolari (549,2 euro) si un pret maxim de 12.500 de dolari (9.277,8 euro), au precizat oficialii eBay, cel mai mare site de licitatii online.
Pentru lansarea dispozitivului in Europa, Apple poarta discutii cu trei dintre cei mai importanti operatori de telefonie mobila de pe continent - France Telecom, Vodafone si Deutsche Telekom.
Oficialii I.R.I.S., distribuitor exclusiv al produselor Apple in Romania, au precizat ca nu pot face speculatii referitoare la o data estimativa de lansare a dispozitivului pe piata locala.
In ziua lansarii, pretul actiunilor Apple a crescut cu 80 de centi pe bursa din Germania, inchizand la 122,84 dolari (91,17 euro), in timp ce pe bursa Nasdaq, titlurile au urcat cu 148 de centi la 122,04 dolari (90,58 euro).
Disponibile doar pe baza unui contract pe minimum doi ani cu AT&T, cele trei tipuri de abonamente au tarife lunare de 59,99 dolari (44,56 euro) - pentru 450 de minute de convorbiri incluse, 79,99 dolari (59,42 euro) - pentru 900 de minute incluse, respectiv 99,99 dolari (74,28 euro) - pentru 1.350 minute incluse.
Pachetele tarifare includ si mesaje text (SMS) gratuite, acces la casuta vocala si acces nelimitat la Internet, iar taxa de activare este de 36 dolari (26,74 euro).


Concurenta e deja pe rafturi

Telefonul mobil KE850 lansat de LG Electronics, cel mai mare producator de electronice de consum din Coreea de Sud, si Prada, unul dintre cele mai puternice brand-uri din industria bunurilor de lux, este disponibil din aceasta luna pe piata locala, la un pret recomandat de 600 de euro. Telefonul, a carui interfata aduce foarte mult aminte de iPhone, are chiar dimensiuni si caracteristici apropiate de dispozitivul produs de Apple - ecran cu diagonala de 3 inci (7,62 centimetri), camera foto de 2 megapixeli, suport pentru retele GSM triband si transfer de date EDGE, conectivitate Bluetooth. Memoria interna este doar de 8 MB. Prada beneficiaza de un slot pentru carduri de memorie miniSD. KE850 nu dispune de conectivitate Wi-Fi, dar are in schimb un receptor radio FM incorporat. Sistemul de operare este bazat pe tehnologia Adobe Flash. Telefonul LG Prada este disponibil pe piata din Romania incepand cu luna aceasta, prin partenerii si dealerii autorizati LG.

HTC Touch este un alt telefon mobil cu ecran tactil dezvoltat de firma High Tech Computer. Asemenea iPhone-ului, HTC Touch este un dispozitiv GSM triband, ce suporta tehnologia EDGE, conectivitate Bluetooth si Wi-Fi (standardele 802.11 b/g, care asigura o rata de transfer teoretica de 54 megabiti pe secunda). Ecranul tactil are diagonala de 2,8 inci (7,11 centimetri), iar telefonul mai dispune de o camera foto de 2 megapixeli si slot pentru carduri de expansiune microSD. Memoria interna este de 64 MB. HTC Touch are preinstalat Windows Mobile 6 Professional, precum si cele mai populare aplicatii Microsoft Office (Word, Excel, Outlook). Telefonul este disponibil deja pe piata locala la un pret de aproximativ 1.500 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO