Business Hi-Tech

Studiu Cisco: Romania mai are de lucru in ceea ce priveste infrastructura de retea

Studiu Cisco: Romania mai are de lucru in ceea ce priveste infrastructura de retea

Retelele de cabluri aeriene reprezinta o problema pentru infrastructura telecom din Romania

05.11.2008, 17:40 23

The Global Information Technology Report, un document sponsorizat de catre compania americana Cisco, cel mai mare furnizor de echipamente de retea din lume, si realizat in colaborare cu INSEAD (Learning International Business School), evalueaza gradul de utilizare a IT&C pe baza indicelui de maturitate a infrastructurii de retea din fiecare tara.

Acest indice se calculeaza in functie de trei componente: mediul de afaceri (piata, legislatia, infrastructura), gradul de maturitate (utilizarea IT&C si beneficiile aduse de aceasta la nivel individual, in domeniul afacerilor si pe plan guvernamental) si gradul de utilizare a celor mai noi tehnologii in domeniu (de asemenea, la nivel individual, de afaceri si guvernamental).
Conform raportului, intocmit de catre Enrique Rueda-Sabater, directorul Cisco responsabil de strategie in pietele emergente, Romania a coborat cateva trepte fata de anul 2006, cand ocupa locul 55, plasandu-se in intervalul 2007-2008 mult in urma altor tari din Europa Centrala si de Est, cum ar fi Cehia sau Ungaria, situate pe locul 36 si, respectiv, 37, si fiind urmata de Polonia (62), Bulgaria (68) si Rusia (72).
Danemarca are cea mai dezvoltata infrastructura de retea, fiind urmata de Suedia, Elvetia, Statele Unite si Singapore.
Componentele luate in calcul la stabilirea indicelui de maturitate a retelei includ mai multe sub-categorii, dintre care cateva au ajutat Romania sa nu piarda si mai mult teren. Intre acestea, se numara calitatea educatiei in domeniul matematicii si al stiintelor (unde tara noastra se plaseaza pe locul 12 din 127 de tari), costurile conexiunilor telefonice pentru afaceri (locul 16), precum si costurile conexiunilor telefonice in domeniul rezidential (locul 18).
La polul opus, ceea ce a dezavantajat Romania au fost efectele taxelor si impozitelor (care au plasat-o pe locul 105), prioritatea IT&C in agenda guvernamentala (101) si colaborarea dintre mediul academic si industrii (locul 87).
De-a lungul anilor, Romania a detinut cea mai favorabila pozitie in anul 2004, cand s-a plasat pe locul 53, si a inregistrat cel mai slab nivel in 2002, cand s-a situat pe locul 72. 
In 2003, tara noastra a ocupat locul pe care il detine si in prezent (respectiv 61), iar in 2005 se plasa pe locul 56. Un parcurs despre care unii analisti din domeniu spun ca nu ne permite sa tragem vreo concluzie, in sensul ca, de fapt, nu avem de-a face cu o evolutie. Tot ei trag un semnal de alarma in legatura cu necesitatea de a exploata cat mai rapid oportunitatile oferite de tehnologia de networking pentru a grabi progresul pe plan economic si social si pentru a permite cresterea competitivitatii - ceea ce ar reduce decalajul ce ne desparte de tarile din "liga superioara".
Romania, spun analistii, care sta bine la abilitati tehnice si beneficiaza de un mediu de afaceri rezonabil, mai are de lucru in ceea ce priveste infrastructura hardware (penetrarea utilizarii computerelor si a serviciilor de acces in banda larga la internet), imbunatatirea cadrului legal si de reglementari in domeniul IT&C, precum si cresterea gradului de competitivitate.
De asemenea, pentru a reduce decalajul fata de tarile avansate din aceste puncte de vedere si pentru a da un imbold productivitatii si bunastarii, Romania, care deja se poate baza pe un inalt nivel de educatie si pe abilitati tehnice deloc de neglijat, are nevoie de programe de investitii pentru extinderea infrastructurii de retele (network infrastructure) si pentru sporirea gradului de penetrare/disponibilitate a PC-urilor, subliniaza unii analisti. Potrivit studiului, in 2006, rata de penetrare a PC-urilor in tarile din top zece a fost apropiata de 80%, respectiv 80 de PC-uri la 100 de locuitori. Nivelul din Romania s-a clasat atunci la putin peste 10%.
In ceea ce priveste serviciile de acces broadband la internet, Romania a avut o penetrare de 33% in 2006, comparativ cu nivelul de 63% inregistrat in tarile dezvoltate.
In alta ordine de idei, Romania are probleme si in ceea ce priveste numarul de oameni calificati in industria telecom. Bogdan Constantinescu, CEO al Cisco Romania, filiala locala a celui mai mare producator de echipamente de retea din lume, estimeaza deficitul de personal din IT&C la 9.000 de oameni. "Daca in urma cu 10 ani, sase din zece absolventi erau gata sa inceapa sa lucreze din prima zi dupa angajare, in prezent procentul acestora a scazut. Doar doi din zece absolventi de facultate sunt gata sa inceapa sa munceasca inca din prima zi", spune Constantinescu.
Una dintre problemele importante din Romania in segmentul infrastructurii telecom este reprezentata de retelele de cabluri aeriene din Capitala. Pentru a rezolva problemele generate de supraincarcarea stalpilor de electricitate cu cablurile operatorilor telecom si pentru a pune ordine in acest domeniu, Primaria Capitalei a demarat un proiect de trecere in subteran a infrastructurii.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO