Business Hi-Tech

Studiu nou asupra teoriei superluminice: călătoria în timp prin depăşirea vitezei luminii este imposibilă

Savanţii s-au pus de acord: călătoria în timp prin depăşirea vitezei luminii este imposibilă

Autor: Radu Racu

26.07.2011, 19:56 1449

Un grup de savanţi de la universitatea din Hong Kong a reuşit sădemonstreze că fotonii - particule care compun razele de lumină -nu pot depăşi viteza luminii, contrar teoriilor anterioare carespuneau că pot face "un pas" înaintea limitei de 300.000 dekilometri pe secundă în vid.

Concluzia cercetătorilor confirmă - cel puţin în această formă -un principiu enunţat în teoria relativităţii a lui Einstein,conform căruia niciun efect nu poate precede cauza sa în timp,călătorind cu o viteză mai mare decât cea a luminii.

Cu alte cuvinte, călătoria în timp prin această metodă esteimposibilă.

Savanţii de la universitatea din Hong Kong au observat prinexperimentul lor ceea ce se numeşte un "precursor optic". Asemenicurentului de aer care călătoreşte în faţa unui tren în viteză,precursorul optic este o undă care precedă fotonul. Până acum nu afost observat acest fenomen în cazul fotonilor individuali.Cercetătorii au transmis perechi de fotoni într-un mediu controlatprin vapori de atomi, la o temperatură foarte apropiată de zeroabsolut (cu doar a 100 milioana parte dintr-un grad peste aceastăvaloare) - temperatura Universului. Atât fotonii cât şi precursoriioptici nu au depăşit viteza luminii, în mediul considerat cel maipropice pentru testarea vitezei superluminice.

Călătoria în timp a fost teoretizată însă prin alte enunţuri,încadrate în teoria relativităţii a lui Einstein. În condiţiile încare spaţiul şi timpul sunt două aspecte corelate ale aceluiaşimediu, mediular putea fi "îndoit" pentru două momente diferite -situaţie popularizată prin aşa numitele "găuri de vierme".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO