Business Hi-Tech

Surround video - un nou pas in lumea virtuala

19.05.2004, 00:00 22



Filmele panoramice nu mai sunt de actualitate. La moda se poate spune ca este acum universul virtual 3D.



O companie creatoare de efecte speciale din Santa Monica, California, a realizat un film care nu da numai iluzia unei lumi 3D pe ecranul din fata privitorului ci a construit un adevarat univers tridimensional in jurul acestuia. De la ce au pornit?



In viata lucrurile nu se desfasoara doar in fata persoanei ci si in spate sau in lateral, asta daca nu cumva individul sufera de sindromul vederii tunelare. Acesta este motivul pentru care filmele 3D realizate pana acum nu arata atat de real atunci cand sunt proiectate: in timp ce un glonte pare ca se indreapta direct spre tine, este usor sa te uiti in alta directie ca sa te asiguri ca nu a venit momentul sa capeti aripioare de inger.



Tehnica vizuala creata de compania americana Threshold Digital Research Labs, inconjoara privitorul cu imagini, in acelasi fel in care se realizeaza sunetul surround cu un sistem 5.1 Dolby Digital. De fapt, se poate spune ca este un surround pentru ochi. Tehnica inventata de Threshold a fost chiar aplicata intr-o secventa de sapte minute si treizeci de secunte a filmului Star Trek: Borg Invasion 4D.



"Este din ce in ce mai greu sa inventezi ceva care sa ii faca pe oameni sa iasa din casa", spune Larry Kassanoff, presedintele Threshold. "Am dorit sa cream un film care sa ramana la moda mai multi ani, iar oamenii sa dea buzna sa-l vada".



Actiunea filmului consta intr-o scena in care creaturile humanoide numite Borgi ataca o statie spatiala al carei echipaj este insusi publicul alaturi de personajele de pe ecran. In timp ce statia spatiala contraataca, publicul se trezeste in mijlocul actiunii. Podeaua cinematografului se misca, pernele scaunelor se umfla si se dezumfla pentru a simula acceleratia si impactele, iar la un moment dat pe fetele oamenilor este pulverizat un nor de apa.



Filmul combina zece actori cu 130 personaje generate de calculator. Pentru a filma actiunea, Threshold a folosit doua camere video performante asezate una langa alta. Prin varierea distantelor intre camere, au realizat schimbarea senzatiei de adancime.



Producatorii se uitau la film exact in timpul inregistrarii, pe un ecran cu diagonala de 792 cm, intr-o alta incapere, asa ca vedeau imediat daca a iesit bine o scena sau nu. Compania a filmat fiecare scena in asa fel incat spectatorul se poata vedea usor ambele planuri: apropiat si departat, pentru a reduce efortul ochiului de a focaliza. Astfel, producatorii au putut crea planuri paralele ale actiunii, permitand privitorilor sa focalizeze toate actiunile care se petrec pe nava. Au inzestrat atat elementele active cat si pe cele statice cu detalii puternice astfel incat publicul observa chiar si un personaj aflat virtual la distanta foarte mare.



Realizarea filmului nu a fost deloc simpla. Crearea acestui mediu vizual necesita multa munca de procesare cu ajutorul calculatorului si folosirea a cateva sute de servere rapide pentru realizarea cadrelor animate. Pentru a nu face o investitie in aparatura care ar putea deveni inutila in cateva luni, Threshold a semnat un contract cu un centru I.B.M. si au trimis la ei fisierele video printr-o retea cu transfer rapid. Acolo aceste fisiere au fost procesate si trimise inapoi pentru vizualizare. "Nu are rost sa dam trei pana la cinci milioane de dolari pentru computere care in cateva luni ar putea fi depasite", spune Johnsen.



Filmul face inca un pas spre intrarea in lumea virtuala. O data ajunsi acolo vom mai dori oare sa iesim?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO