Business Hi-Tech

Tarifele in roaming, reduse de Parlamentul European

Tarifele in roaming, reduse de Parlamentul European

Click pentru imaginea intreaga

24.05.2007, 20:30 12

Parlamentul European a aprobat ieri planul de limitare a tarifelor de roaming, care va permite reducerea costurilor asociate utilizarii telefonului mobil in UE, dar va micsora drastic veniturile operatorilor de telefonie, scrie presa internationala.
Comisia Europeana sustine ca implementarea noilor standarde va reduce cu 75% sau chiar cu mai mult preturile platite in prezent de catre cetatenii UE pentru efectuarea si receptionarea de apeluri din strainatate.
In primul an, tariful maxim pentru initierea unor apeluri in strainatate va fi de 49 de eurocenti pe minut, in timp ce limita de pret pentru apelurile receptionate va fi de 24 eurocenti pe minut.
Dupa ce Parlamentul European, Consiliul European si Comisia Eurpeana au ajuns la un acord politic asupra noilor tarife saptamana trecuta, aprobarea din partea Consiliului ministrilor europeni de Telecomunicatii este asteptata pe 7 iunie.
Astfel, operatorii de telefonie mobila vor avea la dispozitie mai mult de o luna pentru a anunta noile tarife, care ar urma sa intre in vigoare la finele lunii august.
Noile reglementari europene vor deveni o parte a legislatiei europene, aplicabila la nivelul tuturor celor 27 de state europene, dupa publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, care ar putea avea loc la jumatatea lunii iunie.
Aprobarea finala a noilor tarife, din partea statelor membre, este asteptata pe 29 iunie.
"Astazi este o zi buna pentru turistii si oamenii de afaceri din UE", a declarat comisarul european pentru Telecomunicatii, Viviane Reding. Ea sustine ca tarifele sunt cu pana la 70% mai mici decat in iulie 2005, cand a lansat aceasta initiativa.
Reding a afirmat ca autoritatile de reglementare in domeniul telecomunicatiilor din fiecare stat membru al Uniunii, vor trebui sa supervizeze costurile de transfer de date, precum mesaje text. "Apelul meu din prezent este acela ca operatorii ar trebui sa faca deja ceea ce nu au facut pentru serviciile de roaming pentru transferul de voce. Reduceti preturile inainte ca parlamentul sa inainteze un amendament pentru serviciile de date", a declarat Reding.
Masura a fost aspru criticata de operatorii de telefonie mobila, care sustin ca au introdus deja planuri tarifare reduse pentru apelurile in roaming, precum serviciul de roaming Passport rulat de Vodafone. Arun Sarin, directorul executiv al Vodafone, a afirmat ca 12 milioane de clienti ai Passport beneficiaza de o reducere medie de 40% a costurilor de apel in roaming fata de cele practicate in luna iulie 2005.
GSM Association (GSMA), organizatia care reprezinta interesele a aproximativ 700 de operatori telecom, afirma ca veniturile inregistrate de companii din roaming se ridica la aproximativ 8,5 mld. euro. Oficialii GSMA au declarat anterior ca masurile impuse de la Bruxelles vor costa industria cateva miliarde de euro dar nu au prezentat pana acum o evaluare a scaderii veniturilor care va fi resimtita de operatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO