Business Hi-Tech

Tehnologiile digitale aduc nori negri deasupra Hollywoodului

01.12.2005, 20:49 18

Divertismentul si tehnologiile digitale au inceput sa fure presul de sub picioare afacerilor traditionale de la Hollywood.

Viitorul Hollywood-ului nu mai pare atat de promitator ca in anii trecuti, si asta mai ales din cauza tehnologiilor digitale si a modului in care continutul digital ajunge in posesia utilizatorilor - filmele, jocurile video sau melodiile digitale sunt de cele mai multe ori descarcate de pe Internet in mod gratuit, de pe site-uri ilegale, scrie presa internationala.

In principal, afacerile de la Hollywood par a fi cel mai grav afectate de scaderea vanzarilor de DVD-uri cu filme, de numarul mai mic de filme produse si de reducerea interesului tinerilor de a lucra in acesta industrie. Aceste trei elemente releva un viitor incert din punct de vedere economic, reiese dintr-un raport realizat de compania specializata pe ocuparea fortei de munca si dezvoltarea afacerilor Los Angeles County Economic Development Corp. (LAEDC).

"In timp ce utilizatorii privesc Hollywood-ul ca pe o cu totul alta lume, eleganta si stralucitoare, a afacerilor, industria se confrunta cu mai multe provocari care ar putea avea un impact negativ in anul ce vine", a precizat Jack Kyser, vicepresedinte LAEDC.

Un prim semn al existentei problemelor la Hollywood va fi faptul ca, dupa o crestere brusca a numarului de angajati in industria divertismentului, la aproximativ 249.000 de oameni, in 2006 se va inregistra o stagnare, scrie presa internationala. Warner Bros, divizia de film a gigantului media Time Warner, a disponibilizat recent 450 de angajati, ceea ce reprezinta 6% din totalul fortei de munca ocupata in cadrul companiei.

Pe de alta parte, si scaderea vanzarilor de DVD-uri cu filme va afecta industria divertismentului. Daca anul trecut, veniturile din vanzarea de DVD-uri raportate de studiourile de film de la Hollywood au fost de 15,2 miliarde de dolari (aproximativ 11,5 miliarde de euro - la cursul mediu din 2004), anul acesta au fost incasate numai 10,2 miliarde de dolari (8,7 miliarde de euro), conform unui studiu al Standard & PoorÕs. Iar filmele piratate de pe Internet au reusit sa inlocuiasca chiar si vizitele la cinematograf, numarul de bilete la film vandute anul acesta inregistrand de asemenea o scadere.

Situatia nu este totusi chiar atat de grava. Chiar daca viitorul afacerilor de la Hollywood este un pic nesigur, continutul digital provenit direct de la sursa este inca destul de bine vandut, iar Hollywood-ul este locul unde este creata cea mai mare parte a acestui continut, a precizat Jack Kyser. "Continutul digital de la Hollywood nu va inceta sa fie cautat niciodata, numai ca, pentru a pastra un loc fruntas in casele utilizatorilor, va avea nevoie de anumite schimbari", a conchis Kyser. anca.arsene@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO