Business Hi-Tech

Telecomenzile dispar odata cu electronicele comandate prin gesturi

12.01.2010, 23:04 26

Telecomanda, tastatura sau joystick-ul vor ajunge in curanddispozitive depasite, odata ce marii producatori de eletronice vorpune la dispozitia consumatorilor televizoare, computere si consolecare pot fi controlate prin gesturi ale mainii, capului sauintregului corp. Editia din acest an a Consumer Electronics Show(CES), cel mai mare targ de IT&C din lume, care a avut locsaptamana trecuta la Las Vegas, a adus in prim-plan conceptul de acontrola dispozitivele electronice de la distanta fara a aveanevoie de vreun alt instrument.

Pana acum, incercarile de a implementa o astfel de tehnologie agesturilor au esuat din diverse motive, insa progresele tehnologicedin ultimii ani au ajuns in punctul in care o camera de luatvederi, echipata cu un microcip de ultima generatie, poate "privi"tridimensional si poate distinge fara probleme utilizatorul sigesturile acestuia, facand chiar diferenta intre miscari uzuale,cum ar fi gesticulatia sau scarpinatul.

In urmatoarele luni, companii precum Microsoft, Hitachi si altiproducatori importanti de electronice vor incepe sa vandatelevizoare si computere care vor ingloba aceste progrese de ultimaora, scrie The New York Times.

Produsele au fost anuntate in ultimele zile la CES 2010, iarpublicatiile si blogurile specializate cuprind deja o cantitateimpresionanta de informatii si detalii legate de acest evenimentmarcant in evolutia electronicelor. Tehnologia este considerata demulti cea mai importanta evolutie in interfata om-masina de laaparitia mouse-ului la inceputul anilor '80.

Revolutia incepe cu "Project Natal" de laMicrosoft

"Revolutia gesturilor" va deveni un lucru obisnuit la sfarsitulacestui an, cand Microsoft va lansa primul dispozitiv electronicechipat cu noua tehnologie, o consola de jocuri video sidivertisment cunoscuta in prezent doar ca "Project Natal".

O alta companie care a reusit sa se plaseze in prim-planulpietei odata cu perfectionarea tehnologiei gesturilor este gigantuljaponez Hitachi, care va lansa primul televizor faratelecomanda.

Companiile care au contribuit la dezvoltarea acestei tehnologii- GestureTek, cu birouri in Sillicon Valley, Canesta, dinSunnyvale, California, sau PrimeSense, firma din Tel Aviv - aureusit sa creeze microcipuri si camere video care detecteazatridimensional mediul inconjurator, pot recunoaste silueta sigesturile unui utilizator care, spre exemplu, sta pe canapeaimpreuna cu prietenii si pot distinge miscarile uzuale ale mainilorsi corpului de comenzile destinate explicit aparatului.

Calendarul lansarilor:

  • Microsoft va lansa la sfarsitul acestui an o consola de jocurivideo si divertisment cunoscuta in prezent doar ca "ProjectNatal"
  • Compania japoneza Hitachi va lansa primul televizor faratelecomanda
  • Pana la sfarsitul anului sunt asteptate si alte lansari delaptopuri si alte tipuri de computere care vor ingloba noul progrestehnologic, transformand functiile touchscreen, acum la marecautare, intr-o metoda depasita de interactiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO