Business Hi-Tech

Telefoanele mobile tradeaza vechii proprietari

04.09.2006, 21:32 11

Nu-i spune telefonului tau prea multe secrete. S-ar putea sa nu le pastreze.
Vanzarea vechiului telefon odata cu achizitionarea unui model mai avansat este ca si cum ti-ai vinde propriul jurnal. Telefoanele achizitionate "la mana a doua" de pe Internet pot memora atat codurile cartilor de credit, parole sau secrete de afaceri si o gama larga de date confidentiale, a caror stergere poate fi mai dificila decat poate pare.
O practica populara in randul vanzatorilor este reprogramarea telefoanelor, care adesea presupune stergerea informatiilor importante. Dar acestea pot fi recuperate folosind aplicatii ieftine disponibile pe Internet.
Trust Digital, companie care produce si vinde aplicatii de recuperare a datelor din telefoanele mobile, a achizitionat in aceasta vara de pe eBay 10 telefoane de ultima generatie pentru a testa noile versiuni ale aplicatiilor sale.
"Am gasit foarte multe informatii personale dar si ale unor corporatii", a declarat Nick Magliato, CEO - Trust Digital, citat de presa internationala.
"Majoritatea oamenilor isi arunca telefoanele dupa ce s-au defectat. Multi dintre ei ofera vechiul telefon unor prieteni sau unor rude", a declarat Miro Kazakoff, cercetator la Complete, o companie care urmareste vanzarile de telefoane mobile si tendintele din domeniu.
Cele 10 telefoane mobile, pe care a testat Trust Digital aplicatiile sale, stocau informatiile pe card-uri de memorie - aceeasi tehnologie incorporata pe camerele digitale si player-ele de muzica digitale.
Producatorii de telefoane mobile ofera utilizatorilor instructiuni asupra stergerii in siguranta a datelor, dar nu sunt intotdeauna accesibile tuturor utilizatorilor. Cercetarile initiate de Motion au oferit noii generatii de telefoane Blackberry aplicatii facile de stergere a informatiilor.
Palm, producatorul telefoanelor Treo, ofera indicatii pe pagina proprie asupra tehnologiei sale de stergere a datelor. Aceasta presupune apasarea simultana a trei taste, in timp ce se apasa un mic buton aflat pe spatele telefonului.
Fabris, directorul departamentului de solutii wireless al Palm, a afirmat ca va atentiona clientii asupra riscurilor implicate de vanzarea vechilor lor telefoane. "Poate va fi necesar sa luam in discutie aceasta problema", a adaugat el.
Trust Digital a declarat ca va returna toate telefoanele proprietarilor originali si a recunoscut ca va stoca informatiile personale pe un computer neconectat la reteaua companiei.

Telefonul tradator
Vanzatorii obisnuiesc sa formateze continutul vechilor telefoane, dar informatiile pot fi recuperate cu aplicatii speciale
Trust Digital a recuperat de pe memoriile flash ale unor telefoane achizitionate de pe eBay informatii vitale ale fostilor proprietari ai acestora
Companii precum Palm sau Blackberry au luat deja masuri de prevenire a eventualelor incidente

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO