Business Hi-Tech

Telefoanele mobile vor transforma mesajele vocale in SMS-uri

01.10.2007, 01:12 184

De la aparitia sa in urma cu cateva decenii, telefonul mobil a evoluat rapid, devenind computerul de buzunar al utilizatorilor, scrie Financial Times.
Insa, in ciuda numeroaselor functii sofisticate si a puterii inca nexploatate, mobilele raman in esenta aparate care indeplinesc doua functii: efectuarea apelurilor vocale si trimiterea mesajelor scrise.
Unele facilitati, cum ar fi casuta vocala, raman pentru multi o adevarata corvoada. De aceea, un numar de companii recent infiintate au lansat servicii care inglobeaza serviciile de voce cu mesajele text si internetul mobil. Printre acestea se numara cateva firme care intentioneaza sa estompeze granita dintre serviciile de mesagerie vocala (voicemail) si mesagerie text.
Un astfel de serviciu este cel al companiei britanice SpinVox (www.spinvox.com). Produsul lor de top voicemail-to-text, lansat in 2005, da nastere unei noi categorii de mesagerie - "voice-to-screen", care, in teorie, transforma orice conversatie inregistrata intr-un mesaj text.
SpinVox ofera o serie de servicii voice-to-screen in patru limbi straine, printre care se numara si Spin-my-Vmail, care transforma mesajele din casuta vocala in text si le transmite catre un telefon mobil sau adresa de e-mail.
Spin-my-Vmail lucreaza rapid, permitand utilizatorilor sa vizioneze mesajele in cateva minute. Serviciul este compatibil cu toate telefonele mobile si retelele fixe sau mobile, precum si cu tehnologia Voice-over-IP, sustin oficialii SpinVox.
Un alt serviciu al companiei este Spin-my-Blog, care functioneaza pe principiul invers celui aplicat in cazul Spin-my-Vmail, permitand utilizatorilor sa isi actualizeze blog-ul prin dictarea textului direct cu telefonul mobil. Spin-my-Broadcast transforma o conversatie in text, pe care il distribuie mai multor destinatari, iar Spin-my-Memo permite utilizatorilor sa isi dicteze notite si memento-uri, care sunt ulterior trimise catre o adresa de e-mail.
Compania americana GotVoice (www. gotvoice.com) foloseste un sistem automatizat care acceseaza toate casutele vocale ale unui utilizator, inregistreaza mesajele si le trimite prin e-mail in format MP3.
Serviciul GotVoice Premium, disponibil la un abonament de 9,95 dolari (7,06 euro) pe luna, ofera in plus posibilitatea de a arhiva mesajele vocale, folosind orice computer sau dispozitiv mobil conectat la internet si la contul personal pe site-ul GotVoice. Pentru o taxa aditionala de 4,95 dolari (3,51 euro) pe luna, serviciul GotVoice Compose faciliteaza transmiterea mesajelor simultan catre mai multi destinatari.
Serviciul Pinger (www.pinger.com) permite posesorilor de telefoane mobile din Statele Unite sa lase mesaje vocale mai multor persoane, fara a fi nevoiti sa apeleze fiecare utilizator in parte. Pinger este un serviciu gratuit. Utilizatorii isi pot adauga sau importa lista de contacte, astfel incat trebuie doar sa rosteasca numele persoanei pe care doreste sa o apeleze pentru a-i trimite un mesaj prin Pinger.
Potrivit reprezentantilor companiei, serviciul este disponibil numai in Statele Unite si functioneaza chiar daca telefonul nu suporta functii de apelare vocala. Pentru a utiliza serviciul trebuie apelat un numar special Pinger, la care se indica persoana sau persoanele carora le va fi transmis mesajul, dupa care urmeaza inregistrarea mesajului. Fiecare destinatar va primi o notificare sub forma de SMS sau e-mail, in care se specifica un numar de telefon care trebuie apelat pentru a asculta mesajul. Destinatarii au de asemenea optiunea de a raspunde la mesajul initial.
Utilizatorii serviciului pot utiliza si interfata web pentru a-si simplifica munca. Spre exemplu, se pot scana toate mesajele pentru a le identifica pe cele mai importante (o functie similara cu cea de "intro" disponibila pe majoritatea playerelor de CD-uri). In momentul ascultarii mesajelor, site-ul va deschide o fereastra aditionala pentru ca utilizatorul sa isi poata scrie notite.
Serviciul functioneaza pe majoritatea telefoanelor mobile, iar oficialii companiei au precizat ca posesorii terminalelor din seria BlackBerry 7000, BlackBerry 8000 si Treo (600, 650, 680, 700p) pot descarca o aplicatie care adapteaza notificarile Pinger si permite redarea mesajelor prin apasarea unui singur buton.
Americanii de la Jott Networks (www.jott. com) sustin ca serviciul lor voice-to-text permite transcrierea de trei ori mai rapida a e-mail-urilor si SMS-urilor, comparativ cu tastarea acestora cu ajutorul clapelor telefonului mobil.
Compania are o abordare similara si in cazul altor servicii, permitand utilizatorilor sa apeleze un numar pentru a-si dicta notite sau mesaje care sa fie transmise catre alti destinatari. Serviciul de baza merge insa mai departe, eliminand necesitatea unei tastaturi traditionale sau de mobil pentru a trimite mesaje scrise sau e-mail-uri.
Cea mai recenta versiune a aplicatiei de la Jott, lansata luna trecuta, adauga functii noi care permit accesarea blog-urilor si a site-urilor de networkng social. Serviciul contine de asemenea Jott Folders si Jott Reminders, care ofera consumatorilor posibilitatea de a centraliza si primi notificari referitoare la cheltuieli si alte informatii pertinente, in timp ce acestia se afla in miscare.
GrandCentral, o companie achizitionata recent de gigantul Google, cel mai popular motor de cautare pe internet, propune un serviciu care centralizeaza pe un singur numar de telefon nou toate celelalte linii ale consumatorilor (inclusiv telefonul de acasa, de la locul de munca sau telefonul mobil). Mesajele din casuta vocala vor fi automat transmise noului numar de telefon si vor fi pastrate ca fisiere audio intr-o casuta vocala unificata online.
Jaxtr (www.jaxtr. com) este un alt serviciu gratuit, care vizeaza unificarea liniilor de telefonie fixa si mobila cu web-ul, astfel incat un utilizator poate discuta cu apelanti din toata lumea, pastrandu-si insa numarul de telefon ascuns.
Serviciul, lansat luna trecuta, functioneaza pe un principiu utilizat si de alte produse similare - utilizand un computer conectat la internet pe contul personal la Jaxtr, se acceseaza contactul dorit (care contine numarul apelantului) si se introduce propriul numar de telefon.
Jaxtr realizeaza convorbirea sunand primul numar si apeland apoi utilizatorul. Destinatarul insa trebuie sa aiba de asemenea un cont pe Jaxtr.
Apelarea este gratuita indiferent de destinatia apelului, cu conditia ca Jaxtr sa suporte numerele de telefon din regiune. In prezent, serviciul gestioneaza numere in principalele zone metropolitane din 51 de tari. Fiecare cont este insotit de un numar nelimitat de mesaje vocale si text.
Companii care ofera astfel de servicii apar in permanenta, insa, asemenea blog-urilor si site-urilor sociale, unele isi vor cladi un public, in timp ce altele vor disparea treptat. Insa, numarul mare de servicii disponibile pentru telefoane mobile subliniaza importanta acestora ca dispozitive versatile de comunicare.

Noi servicii pentru telefonul mobil

SpinVox ofera un serviciu de tip voice-to-screen, care transforma mesajele din casuta vocala in text si le transmite catre un telefon mobil sau adresa de e-mail.
GotVoice foloseste un sistem automatizat care acceseaza toate casutele vocale ale unui utilizator, inregistreaza mesajele si le trimite prin e-mail in format MP3.
Pinger permite posesorilor de telefoane mobile din Statele Unite sa lase mesaje vocale mai multor persoane, fara a fi nevoiti sa apeleze fiecare utilizator in parte.
Jott Networks propun un serviciu voice-to-text care permite introducerea mai rapida a SMS-urilor si e-mail-urilor, precum si dictarea unor notite sau mesaje care sa fie transmise catre alti destinatari.
GrandCentral are un serviciu care centralizeaza pe un singur numar de telefon nou toate celelalte linii ale consumatorilor.
Jaxtr apeleaza atat destinatarul, cat si apelantul direct prin internet, evitand astfel costurile ridicate ale apelurilor internationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO