Business Hi-Tech

Telemobil si Cosmote isi continua razboiul

06.03.2007, 18:59 12

Telemobil va ataca in contecios administrativ decizia prin care ANRCTI a impus operatorului tarifele de interconectare pentru reluarea traficului cu reteaua operata de Cosmote Romania, a declarat Laurentiu Anghel, avocatul companiei Telemobil. "Consiliul de administratie al Telemobil va decide daca vom inainta si o plangere catre Consiliul Concurentei", a adaugat el.
Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a decis, la 2 martie, reluarea conexiunilor intre Telemobil si Cosmote Romania dupa ce primul operator le-a intrerupt la 1 martie, timp de 36 de ore.
Motivul intreruperii conexiunilor intre Telemobil, operatorul retelei de telefonie mobila Zapp, si Cosmote Romania a fost imposibilitatea ajungerii la un acord cu privire la nivelul taxelor de interconectare intre cele doua retele.
"Pana la solutionarea pe fond a litigiului, tarifele de interconectare intre cele doua retele se stabilesc pe baza principiului reciprocitatii la nivelul de 0,12 dolari/minut pentru apeluri si de 0,03 dolari/SMS", se arata in decizia ANRCTI.
Documentul poate fi atacat in contencios administrativ, la Curtea de Apel Bucuresti, in termen de 30 zile de la comunicare, se mai arata in decizia ANRCTI.
Anghel sustine ca decizia ANRCTI este nelegala intrucat Cosmote Romania a solicitat doar obligarea operatorului retelei Zapp de a nu intrerupe sau de a nu limita in vreun fel traficul cu filiala locala a grupului elen Cosmote, in timp ce autoritatea de reglementare a dispus si nivelul tarifelor de interconectare dintre parti. "Pozitia partinitoare a ANRCTI rezulta din motivarea deciziei, respectiv stabilirea provizorie a tarifului de interconectare, masura nesolicitata de Cosmote Romania prin cererea adresata autoritatii de reglementare, precum si mentionarea faptului ca Telemobil a refuzat interconectarea, situatie neadevarata", a spus Anghel.
Anghel a afirmat ca un alt argument care evidentiaza pozitia "partinitoare" a ANRCTI se refera la traficul de minute intre cele doua retele. "In prezent, la un total de circa 250.000 de minute terminate de catre Cosmote in reteaua Zapp exista aproximativ 280.000 de apeluri initiate de catre clienti ai Cosmote catre abonati Telemobil, asa-numitele beep-uri, pentru care compania aloca resurse la nivel de retea si nu se percepe niciun tarif. Prin atitudinea sa, ANRCTI nu face decat sa incurajeze aceasta practica si, implicit, tarife mari practicate de unii operatori pentru apelurile in afara retelei", a aratat avocatul Telemobil.
"Pe noi ne deranjeaza ca autoritatea de reglementare a impus un tarif de interconectare mai mare decat cel propus de Telemobil, si mai mare decat cel platit de ceilalti operatori GSM catre Cosmote. Actualul tarif a generat pentru Telemobil pierderi de circa 45-50.000 de dolari din martie 2006", a spus Anghel.
De cealalta parte Cosmote respinge afirmatiile reprezentantilor Zapp, aducand la randul sau acuzatii Cosmote.
"Cred ca unul din punctele principale pe care as vrea sa le subliniez este faptul ca aceasta abordare lipsita de etica a Zapp este in defavoarea consumatorilor si aduce prejudicii de imagine semnificative ambelor companii. Pentru a proteja interesele clientilor sai, Cosmote a insistat pentru a nu se intrerupe traficul intre retele si a fost chiar dispus sa achite in continuare costul apelurilor catre reteaua Zapp si in conditiile in care Zapp ar suspenda traficul din reteaua sa", a declarat Tereza Valcan, Corporate Affairs Manager al Cosmote Romania. "Mai mult, astfel de practici de negociere creeaza un precedent periculos, care presupun ca un operator are oricand posibilitatea de a intrerupe traficul intre retele. De altfel, faptul ca Zapp nu a dorit sa respecte termenii agreati cu Cosmote inca din august 2006 si a recurs la intreruperea traficului intre retele denota o nepasare fata de interesele propriilor clienti", a adaugat ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO