Business Hi-Tech

TeliaSonera a preluat controlul Turkcell

28.03.2005, 00:00 19


Operatorul scandinav TeliaSonera va plati 3,1 miliarde de euro pentru 27% din pachetul de actiuni al Turkcell, operator de telefonie mobila din Turcia, la care deja detinea un pachet de 37% din actiuni.


Prin preluarea pachetului de control la Turkcell, TeliaSonera intra indirect pe piata din Republica Moldova, intarindu-si controlul asupra companiei Fintur, care opereaza MoldCell si este prezenta de asemenea in piete precum Kazahstan, Azerbaidjan si Georgia.


TeliaSonera obtine astfel controlul asupra operatorului turc de la partenerul sau Cukurova Group si isi dubleaza baza de clienti, in acest moment ajungand la peste 40 de milioane de utilizatori. "Turkcell este platforma care ne va asigura cresterea companiei in urmatorii ani", a asigurat Anders Ingel, director executiv (CEO) al TeliaSonera. Achizitia vine intr-un moment in care rata de crestere pe pietele traditionale ale companiei se apropie de zero.


Grupul turc Cukurova, controlat de familia Karamehmet, intrase in probleme serioase dupa falimentul bancii Turkiye Imar Bankasi, care a produs pierderi de 4,6 miliarde de euro. Compania a fost obligata astfel sa cedeze pachetul de control la Turkcell. Operatorul mobil are o cota de piata de 70% in Turcia, iar TeliaSonera are acum prima optiune in cumpararea intregului pachet. Deocamdata familia Karamehmet ramane cu 13,5% din Turkcell, iar o parte din restul actiunilor este listata la bursa turca.


Grupul TeliaSonera este tot mai interesat de pietele in curs de dezvoltare care ofera oportunitati de crestere mai puternica.


Operatorul vrea de asemenea sa isi creasca participatia sa la operatorul Megafon, numarul trei pe piata din Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO